Evo kako da se izborite sa sparinom

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Na primjer, ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatizovan prostor izaziva “stezanje” vena, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu
0 komentar(a)
Ljeto vrućina, Foto: Shutterstock
Ljeto vrućina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2018. 15:30h

Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorni i bez snage. Pomozite sebi jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tečnosti, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom!

#1 Hranite se pametno

Ponekada je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih nekoliko sati. Najbolji izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih materija. Kombinujte ih s proteinima kako bi nivoa šećera u tijelu bile stabilne. Izbjegavajte pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

#2 Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i ćelije zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan efekat na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u ishranu tečnosti bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

#3 Umjereno s klimom

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Na primjer, ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatizovan prostor izaziva “stezanje” vena, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatizovanog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stepeni.

#4 Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu, naočare za sunce, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati, prenose Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas