“Opet će doći vremena stara, pršute, sira, vina, žena i gitara”.

“Pjesma je nastala u našim domovima, kao odgovor na sveopštu situaciju na našoj planeti”, stoji u opisu spota grupe
1754 pregleda 3 komentar(a)
RefugeeJesus&Apostles, Foto: RefugeeJesus&Apostles
RefugeeJesus&Apostles, Foto: RefugeeJesus&Apostles
Ažurirano: 17.04.2020. 14:19h

I dok su mnogi poslovi stali zbog aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa, umjetnici se ne daju zaustaviti. Mada je situacija u kojoj su se našli onemogućila mnoge da imaju klupske koncerte ili snimaju nove pjesme zbog zatvorenih studija ili spotove, mnogi smišljaju kreativne načine da zaobiđu ove prepreke, pa smo u posljednjih mjesec dana ipak imali i onlajn nastupe i nove numere i njihove ekranizacije.

To važi i za budvanski sastav “RefugeeJesus&Apostles” koji je inspirisan aktuelnim dešavanjima osmislio i snimio pjesmu pod nazivom “Ostani doma”, a zatim je i ekranizovao i predstavio publici na Jutjub servisu.

“Pjesma je nastala u našim domovima, kao odgovor na sveopštu situaciju na našoj planeti”, stoji u opisu spota grupe “RefugeeJesus&Apostles”. Oni nisu pandemiji koronavirusa i njenim uticajima prišli kao neki drugi iz apokaliptičnog ugla, već su publici servirali veselu pjesmu punu humora i pozitivnih poruka, ali opet i sa ozbiljnim osvrtom na naše živote prije ove krize, kao kroz stihove: “I šta god da bude ili ne, skakavci svakako izjeli su godine”. Naravno, frontmen Branko Žerajić, čije je umjetničko ime Refugee Jesus, i autor teksta, ponudio je i nekoliko savjeta slušaocima, između ostalog: “Prestani da brojiš i počni da čitaš, za sezonu nemoj ništa da me pitaš... More te čeka ko nikada prije, ostani doma - ima ljubavi i rakije”, da bi numeru završio optimističnom porukom da “opet će doći vremena stara, pršute, sira, vina, žena i gitara”.

Uz Žerajića muziku i aranžman potpisuje i Miloš Nikčević, dok je spot snimio, montirao i režirao Mladen Jevtić.

“Pjesma je nastala spontano kao odgovor na trenutnu situaciju, kako u svijetu tako i kod nas. Numera ‘Ostani doma’ je nastala nedjelju dana prije nego što je izašao spot i žargonski rečeno, spakovana je za svega par dana do finalnog proizvoda. Ja sam došao na ideju za pjesmu inspirisanu aktuelnom situacijom, zvao Miloša i već to veče kad smo se vidjeli smo imali kostur pjesme. Ja sam svoje vokalne dionice snimio kod mene, Miloš kod njega, gitarista Branko Marković koji je iz Kotora u svome domu i sve to je smiksao i masterizovao Goran Antović koji je u Beogradu. Dakle, držali smo se mjera opreza i svi smo radili od kuće. Nakon što smo završili snimanje i produkciju pjesme, na scenu je stupio Mladen Jevtić, koji za jedan dan stvorio zaista divan spot”, ispričao je za “Vijesti” Žerajić.

Budvanski roker takođe je predvodnik beogradskog gitarskog sastava “Doručak na travi”, koji je ime dobio po istoimenoj slici francuskog slikara Eduara Manea. Grupa koju karakteriše grandž zvuk i impresionistički tekstovi našla se među finalistima Bunt rok festivala, a krajem prošle godine objavila je prvi spot za pjesmu “Smrad slobode”, što je jedna od numera sa debitantskog EP-a “Doručka na travi” koji ga je objavio na svojoj Bandcamp stranici.

Sa njegovim drugim bendom “RefugeeJesus&Apostles” Žerajić je do sad uglavnom svirao obrade i imao nastupe po Crnoj Gori, da bi sad na red došlo objavljivanje i prvog autorskog singla, budući da se frontmen vratio iz Beograda u Budvu.

Sagovornik “Vijesti” kaže da mu ne smetaju mjere opreza zbog širenja koronavirusa i da mu je svaki dan ispunjen.

“Svakodnevica mi se nije drastično promijenila, osim što imam još više vremena za porodicu, što mi zaista prija. Imam dosta interesovanja i hobija i još uz sve to malu bebu i zaista u takvom tempu nema dosadnih dana, bez obzira na izolaciju. Željan sam druženja i prijatelja, ali to će morati da sačeka radi sveopšteg dobra”, poručuje Žerajić.

Do kraja godine bar dvije nove pjesme i spotovi

Kad je u pitanju “RefugeeJesus&Apostles”, osim sagovornika “Vijesti” i pomenutih Nikčevića (gitara) i Markovića (bas), bend čine i Đorđije Pajović (bubnjevi), Bole Martinović (klavijatura), te Vanja Prokopljević i Saša Davidović (prateći vokali), ali na numeri “Ostani doma” nisu svi radili iz, kako reče Žerajić, tehničkih razloga. “Bend se okupio početkom 2019. iz ljubavi prema muzici i stvaranju iste, a do sada smo svirali osim po crnogorskim klubovima i na podgoričkom Bazaru i dočeku Nove godine u Budvi”, dodao je roker. Aktuelna situacija ih je usporila, ali im nije i potpuno onemogućila rad, objašnjava on. “Sada se malo dobacujemo idejama i razrađujemo stare, tako da mogu reći da smo u kreativnom procesu. Nedostaju nam probe i svirke, ali s druge strane Internet nas je održao, njemu hvala”, priča kroz smijeh Žerajić. Tako budvanski sastav jedva čeka da sve ovo prođe, pa da se baci na snimanje novog materijala, a planova je dosta. “Planovi su da nakon svega snimimo, nadamo se i čitav album, ali svakako do kraja godine još dva singla i dva spota, uz dosta svirki ako sve bude kako bi trebalo”, otkrio je roker.

Bonus video: