TRAŽE UKIDANJE PRITVORA

Lambulićevi advokati: Policija štelovala vrijeme hapšenja

Branioci tvrde da je rješenje o određivanju pritvora donijeto uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka
1091 pregleda 4 komentar(a)
Lambulić, Foto: Luka Zeković
Lambulić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2018. 07:27h

Policija i Osnovno državno tužilaštvo  nezakonito su držali u pritvoru Vjekoslava Lambulića (41),  koji je prije dva dana poslat u spuški Istražni zatvor. 

To piše u žalbi na rješenje o određivanju pritvora Lambuliću, koju su vijeću Osnovnog suda predali  njegovi branioci, advokati Bojana Franović, Danilo Mićović i Dragoljub Đukanović.

Advokati tvrde da je o hapšenju njihovog branjenika policija sačinila neistinitu službenu zabilješku, u kojoj su naveli da je uhapšen u 18.30 časova, iako je lišen slobode pet sati ranije. 

Lambulić, njegov brat Jugoslav Lambulić (43), Aleksandar Miranović (55) i njegov sin Petar Miranović (29), uhapšeni su 15. februara zbog sumnje da su pretukli i pokušali da otmu Tuzanina Alberta Kajošaja.

Miranovići i Jugoslav Lambulić pušteni su da se brane sa slobode, a Vjekoslavu Lambuliću pritvor je odredio sudija za istragu Osnovnog suda Zoran Radović.

Branioci Vjekoslava Lambulića tvrde da je rješenje o određivanju pritvora donijeto uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka -  da je prekršen rok u kom je on morao biti priveden tužiocu na saslušanje, ali i da je izjava od oštećenog Kajošaja uzeta nezakonito.

“U dispozitivnu pobijanog rješenja navodi se da se pritvor po ovom rješenju ima računati od dana i časa lišenja slobode, odnosno od 15. februara od 18.30 časova. Međutim, naš branjenik nije lišen slobode u navedeno vrijeme, već oko 13.30 časova, zbog čega je pored povrede postupka došlo i do pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”, piše u žalbi. 

Advokati su se pozvali  na  član 264. stavove 3 i 2 Zakonika o krivičnom postupku, koji propisuju da je policija dužna da odmah pusti na slobodu  lice lišeno slobode koje u roku od 24 časa ne bude  sprovedeno državnom tužiocu, ali i da ista osoba nakon toga ne može ponovo biti uhapšena zbog istog krivičnog djela.

“Kako je naš branjenik tužiocu doveden 16. februara u 17.30 časova, jasno je da je ovaj rok od 24 časa prekršen  i da je on nezakonito zadržan od strane policije i tužilaštva”, piše u žalbi.  Franović, Mićović i Đukanović napisali su da se tužiteljka  Biljana Medenica nije ni osvrnula na njihove zahtjeve da  utvrdi motiv policije da sačini neistinitu zabilješku, ali i da je odbila da u zapisnik unese njihove primjedbe o tome: 

“Navedena povreda ZKP-a je takve prirode da se osumnjičeni Vjekoslav Lambulić mora odmah pustiti na slobodu, jer dalje trajanje lišenja slobode predstavlja, pored povreda zakona i povredu Ustava i Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

Advokati tvrde  da se kao dokaz ne može koristiti ni izjava  oštećenog  Kajošaja, jer je taj svjedok oštećeni odbio da je potpiše. Objasnili su da je to uradio jer ga niko nije  poučio da izjavu može dati na maternjem  jeziku - albanskom, te da je zbog jezičkih prepreka i načina saslušanja tražio izuzeće tužioca, ali da je tužiteljka odbila da unese njegov zahtjev u zapisnik.

Lambulići i Miranovići na saslušanju su negirali da su htjeli da otmu Kajošaja, tvrdeći da su sa njim krenuli u policiju. Navodno, to su učinili jer su posumnjali da Tuzanin danima prati Vjekoslava, kog je neko 12. februara pokušao da ubije.

Preporučujemo za Vas