BRITANSKI EKVIVALENT AMERIČKOM OSKARU

Filmu "Tri plakata izvan grada" BAFTA nagrada za najbolji film

Britanska akademija bila je ove godine na meti kritika jer je najviše nominacija u prestižnim kategorijama dala muškarcima i filmovima muških reditelja
75 pregleda 1 komentar(a)
BAFTA, Foto: Reuters
BAFTA, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:55h

Film Tri plakata izvan grada (Three billboards outside Ebbing, Missouri) osvojio je u Londonu nagradu za najbolji film britanske Akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Tragikomična priča o ožalošćenoj majci u potrazi za pravdom pobijedila je favorizovani film "Oblik vode" (The Shape of Water), "Najmračniji čas" (Darkest hour) i druge filmove.

Režiser i scenarista filma Martin Mekdonah rekao je da je nagrada za film o gnjevnoj ženi koja se ne miri sa sudbinom prikladna u vreme kampanje protiv nepristojnog seksualnog ponašanja i uznemiravanja.

Nagrade BAFTA su britanski ekvivalent američkom Oskaru.

Mnoge zvijezde došle su na ceremoniju odjevene u crno u znak protesta zbog skandala koji je izbio u oktobru 2017. kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Britanska akademija izbacila je 2. februara iz svog članstva holivudskog producenta zbog tog skandala, navodeći da poštuje Vajnstajnovu podršku dobrotvornom radu, ali da su optužbe na njegov račun "potpuno neprihvatljive i protivne vrijednostima" koje njeguje ta kulturna ustanova.

Više od 100 žena iz filmske industrije potpisalo je tekst u kojem se poziva na okončanje nekažnjivosti prema seksualnom uznemiravanju i nepristojnom ponašanju.

Britanska akademija bila je ove godine na meti kritika jer je najviše nominacija u prestižnim kategorijama dala muškarcima i filmovima muških reditelja.