Idris Elba pokrenuo fond pri UN-u za pomoć poljoprivrednicima

Pandemija će predstavljati prijetnju za sve ljude dok god se bude posvuda širila. UN-ov Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede treba veću pomoć kako bi nastavio posao koji je očajnički potreban da bi se održali sistemi proizvodnje hrane u ruralnim područjima
707 pregleda 0 komentar(a)
Idris Elba sa suprugom Sabrinom, Foto: Jordan Strauss/AP
Idris Elba sa suprugom Sabrinom, Foto: Jordan Strauss/AP

Britanski glumac Idris Elba i njegova supruga Sabrina pokrenuli su fond Ujedinjenih nacija za pomoć ruralnim poljoprivrednicima i zajednicama u zemljama u razvoju, a koje su pogođene pandemijom koronavirusa.

Na službenoj stranici Ujedinjenih nacija (UN) objavljena je ova informacija gdje je istaknuto da je cilj ovog projekta prikupiti 200 miliona dolara od vlada, fondacija i privatnih sektora kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da preživ ekonomsku krizu koja je došla s pandemijom.

Glumac Idris Elba i njegova supruga u ponedjeljak su postali UN-ovi ambasadori dobre volje i osnovali su fondaciju za pomoć protiv ruralnog siromaštva pri UN-ovom Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Idris Elba je naveo da razumije da zemlje trebaju da vode računa o svojim stanovnicima, ali je istakao da je globalna akcija pitanje svačijeg interesa.

"Pandemija će predstavljati prijetnju za sve ljude dok god se bude posvuda širila. UN-ov Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede treba veću pomoć kako bi nastavio posao koji je očajnički potreban da bi se održali sistemi proizvodnje hrane u ruralnim područjima. Bitno je iz ove krize izaći zajedno i da izbjegnemo bespotrebnu glad i patnju", kazao je Elba.

Prema podacima IFAD-a, oko 80 posto najsiromašnijih ljudi na svijetu živi u ruralnim područjima i većina njih zavisi o malim farmama na kojima zarađuju za život.

Procjene UN-ovog međunarodnog fonda su da bi pandemija koronavirusa mogla da ugrozi uspjehe koji su postizani godinama u smanjivanju ruralnog siromaštva.

Izvršni direktor IFAD-a Gilbert F. Houngbo pozvao je svijet da spriječi da zdravstvena kriza preraste u krizu gladi i nedostatka hrane.

"Uticaj krize pogađa sve nas, ali posebno razarajući ima na one koji su već sada siromašni i na ivici gladi", kazao je čelnik UN-ovog fonda za poljoprivredu.

Bonus video: