Trgnite se! Evo kako da pobijedite popodnevni umor

Izbjegavajte rafinisane ugljene hidrate i masti, koje će vas iznevjeriti
126 pregleda 0 komentar(a)
pospanost, umor, spavanje, Foto: Shutterstock
pospanost, umor, spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2018. 17:11h

Prije nego posegnete za energetskim napicima i novom dozom šećera, trgnite se! Postoje zdraviji načini za savladavanje popodnevnog umora i pospanosti.

Umjesto velikih količina kafe odjednom, bolja varijanta je da polako pijuckate kafu tokom cijelog dana. Ako brzo popijete veliku količinu kafe, kofein će brzo proći kroz vaš krvotok.

Ako imate pauze za ručak, iskoristite ih da prošetate. Kombinacija sunca i ubrzanog rada srca sigurno će vas razbuditi. Ako niste u stanju da idete napolje sjedite pored otvorenog prozora i upijajte sunčevu svetlost.

Vaš mozak koristi glukozu kao gorivo, kada je nivo šećera u krvi dobar i vaše mentalne sposobnosti su dobre. Izbjegavajte rafinisane ugljene hidrate i masti, koje će vas iznevjeriti. Za užinu jedite obrok, koji je izbalansiran nezasićenim mastima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem.

Polovina ljudi koji se žale na izmorenost su u stvari dehidrirani, kažu stručnjaci. Unošenje dovoljno vode u organizam je najjednostvaniji način da ostanete fokusirani i puni energije.

Mala saksija zelenila u kancelariji će vam uveliko pomoći da pobijedite kritični period. Istraživanja u Teksasu su pokazala da su volonteri koji su na radnom stolu imali vazu sa cvećem ili saksiju imali više kretavnih ideja od onih čiji su stolovi bili prazni.

Bonus video: