Vježbajte barem 30 minuta dnevno

Bukvalno svi sistemi u organizmu imaju koristi od vježbanja, kaže Rasti Gregori ovlašćeni trener i stručni saradnik onlajn časopisa dailyRx
70 pregleda 0 komentar(a)
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
vježbanje, vježbe, fitnes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2018. 15:19h

Analizom brojnih studija o fizičkoj aktivnosti i zdravlju kod žena je utvrđeno da je 30 minuta vježbanja dnevno povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti, srčanih problema i dijabetesa.

Međutim, ljekari ističu da mnoge žene ne poštuju osnovne smjernice za fizičku aktivnost.

Dr Šari Basuk sa odeljenja sa preventivnu medicinu Bolnice za zdravlje žena u Brigamu glavni je autor ove analize fizičke aktivnosti.

Svi sistemi organizma vole vježbu

Bukvalno svi sistemi u organizmu imaju koristi od vježbanja, kaže Rasti Gregori ovlašćeni trener i stručni saradnik onlajn časopisa dailyRx.

- Jačanjem mišića i kostiju, srca i pluća, imunološkog sistema, čak i oblasti koje su za sada nepoznate nauci, pravimo ogroman korak ka zaštiti od hroničnih bolesti. Kad bi vježbanje bilo lek, bio bi to najviše prepisivan lijek na svijetu, rekao je on.

Basuk i kolege kažu da medicinske ustanove u SAD-u preporučuju svim odraslima da vježbaju najmanje 30 minuta tokom najvećeg broja dana u nedjelji. Međutim, neka istraživanja pokazuju da polovina žena ne poštuje ove smjernice.

Ova analiza se bavila dokazima iz prethodnih studija o prednostima fizičke aktivnosti za žene.

Istraživači su ispitivali efekte fizičke aktivnosti na smrtnost, srčane bolesti, dijabetes, karcinom i zdravlje kostiju.

I 11 minuta dnevno produžava vijek

Prema analizi 22 studije, ljudi koji vježbaju 2,5 sata nedjeljno smanjili su rizik od smrtnosti za 19 odsto u odnosu na one koji ne vježbaju.

Pored toga, istraživači su se pozvali na studiju na 655.000 odraslih osoba koja je ustanovila da žene koje vježbaju bez nekog posebnog programa samo 11 minuta dnevno produžuju svoj životni vijek za 2,1 godinu.

Opservaciona studija inicijative za zdravlje žena, koja je obuhvatila 73.000 žena u dobu posle menopauze, bavila se vezom između vježbanja i zdravlja srca. Ustanovljeno je da žene koje šetaju brzim tempom više od 2,5 sata nedjeljno smanjuju rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih ozbiljnih problema sa srcem za 30 odsto.

Nikad nije kasno

Istraživači u ovoj analizi takođe su otkrili da nikad nije kasno da se postane aktivan. Studija o zdravlju medicinskih sestara, koja se bavila ženama između 40 i 65 godina starosti, zaključila je da aktivne žene imaju za do 33 odsto manje šansi za srčane probleme od žena koje to ne čine.

Brojne studije su takođe pokazale vezu između dijabetesa tipa 2 i fizičke aktivnosti.

U jednoj analizi koja je obuhvatila 10 studija i 301.000 učesnika, redovno vježbanje dovelo je do smanjenja rizika od dijabetesa za 17 odsto u poređenju sa neaktivnošću. U Studiji zdravlja medicinskih sestara je zaključeno da brza šetnja 2,5 sata nedeljno smanjuje rizik od dijabetesa za 25 odsto.

Vježbom protiv djabetesa

Kod žena koje već imaju dijabetes, vježbanje može da umanji rizik od smrti usljed srčanih problema.

Jedna evropska studija na 5.859 ispitanika ustanovila je da šetnja dva do 4,5 sata nedjeljno dovodi do smanjenja smrtnosti usled srčanih problema za 46 odsto u poređenju sa šetnjom kraćom od 2 sata nedjeljno.

Prema riječima autora ove analize, vezu između fizičke aktivnosti i karcinoma je teže utvrditi zato što istraživači nisu definisali precizan način za utvrđivanje te veze.

Akrivne žene manji rizik od karcinoma dojke

Jedna analiza 73 studije otkrila je da najaktivnije žene imaju rizik od karcinoma dojke manji za 25 odsto u odnosu na najmanje aktivne žene.

Autori ističu da je uloga vježbanja u prevenciji karcinoma jajnika još uijvek nejasna.

Vježbanje je korisno za zdravlje kostiju i prevenciju lomova, kaže jedna analiza 13 studija.

Žene koje vježbaju umjereno do intenzivno imaju 38 manje šansi da slome kuk od žena koje su neaktivne.

Autori ove analize su zaključili da vježbanje u trajanju od 30 minuta dnevno može da smanji rizik od mnogih hroničnih zdravstvenih stanja.

Ovi autori su pozvali na dodatna istraživanja o načinima da se promoviše fizička aktivnost.

Bonus video: