Miomi na materici

Miomi materice nisu isto što i rak materice
247 pregleda 0 komentar(a)
Stomak
Stomak
Ažurirano: 18.02.2018. 11:08h

Kada se kaže “miom” tada se misli na najčešći oblik tumora materice. Istraživanja pokazuju da između 70% i 80% žena u svijetu ih razvije do pedesete godine života. Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetim i ranim pedesetim.

Miomi materice nisu isto što i rak materice. Miomi su benigni, nekancerozni tumori, ali mogu imati slične simptome rijetke vrste raka materice koji se naziva i sarkom materice.

Mnoge žene nemaju simptome

Miomi zahtijevaju liječenje samo onda kada izazivaju simptome, a većina žena nema nikakvih simptoma.

Vodeći su uzrok histerektomije

Više od milion histerektomija, hirurškog uklanjanja materice, godišnje se obavi u svijetu. Histerektomija nije jedina opcija. Danas postoje različite terapije koje se koriste za smanjenje veličine ili usporavanje rasta mioma, kao što su hormonske terapije, terapija ultrazvukom ili miomektomija, a koje uklanjaju miome bez “diranja” materice.

Najčešći simptom je obilna menstruacija

Veoma, veoma obilna, u nekim slučajevima i sa krvnim ugrušcima. Miomi mogu uzrokovati i krvarenje između ciklusa, grčeve u području karlice, nadimanje stomaka i bolan polni odnos.

Možete ostati u drugom stanju, ali možete imati teškoće

Većina žena koje imaju miome na materici može ostati u drugom stanju, ali sami miomi mogu izazvati određene

komplikacije. Istraživanja pokazuju da određene vrste mioma mogu promijeniti oblik i veličinu materice, a što može uticati na mogućnost žene da ostane u drugom stanju, mada stručnjaci procjenjuju da miomi uzrokuju samo jedan do dva pocenta slučajeva neplodnosti. Miomi se povezuju i sa šest puta većom vjerovatnoćom rađanja putem carskog reza i rizikom od obilnijeg krvarenja nakon porođaja.

Nije poznato šta uzrokuje njihovo nastajanje

Precizni uzrok mutacije usljed koje se formiraju miomi materice nije poznat, uprkos njihovoj učestalosti i kliničkim ispitivanjima. Trenutna istraživanja oslanjaju se na uticaj hormona, kao što su estrogen i progesteron, s obzirom na to da se miomi veoma rijetko pojavljuju prije prve menstruacije, a smanjuju se nakon menopauze. Stres, ishrana i faktori životne sredine takođe mogu imati uticaj na razvoj mioma

Bonus video: