SAMO JEDNA OSOBA 2017. PROCESUIRANA ZBOG POSREDOVANJA U VRŠENJU PROSTITUCIJE

Crvene fenjere policija ne vidi

Iz policije su rekli da provjeravaju da li cvjeta prostitucija u kampovima u kojima su smješteni radnici koji grade autoput Bar - Boljare
844 pregleda 26 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2018. 08:12h

Iako je javna tajna da u brojne javne kuće nesmetano rade u gotovo  svim crnogorskim gradovima, samo jedna osoba procesiurana je prošle godine zbog posredovanja u vršenju  prostitucije.

“Službenci Sektora kriminalističke policije -  Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije raspolažu podacima da je u toku 2017. godine podnijeta krivična prijava protiv jednog lica zbog sumnje da je počinilo krivično djelo posredovanje u vršenju prostitucije, dok su određeni predmeti, koji se tiču ove oblasti, u radu”, odgovoreno je  iz te institucije.

Uprkos tome, sagovornici “Vijestima” kažu da i vrapci na grani znaju gdje se u Crnoj Gori u svakom trenutku može “kupiti” seks, kao i to da je ta djelatnost najrasprostranjenija   na primorju, tokom sezone.

Jedan od izvora lista rekao je da je tada tamo   skup brojnih   žena sumnjivog morala iz Crne Gore i okruženja, ali i muškaraca  koji prodaju svoje tijelo.

On je saopštio  da tada podjednako cvjeta takozvana elitna prostitucija:  seks na jahtama uz korišćenje nedozvoljenih droga, ali i ona druga gdje je za par eura  moguće probati “robu”.

Iz Uprave policije nijesu precizirali  da li činjenica da je  samo  protiv jedne osobe podnijeta prijava, govori  da u Crnoj Gori izumire najstariji zanat ili da oni žmure na  nezakonito pružanje seksualnih usluga za novac.

Uprkos tome,  upućeni kažu da žurke  takozvane elite ne mogu da prođu da  se na njima   kao “inventar”ne pojave djevojke ili mladići koji pružaju seksualne usluge,  u zavisnosti od seksualne orijentacije gostiju.

Prodavci svog  tjela, takođe redovni su  u separeima diskoteka, u kojima nazdravljaju  mušterijama.

Sa druge strane, tu su i djevojke koje svake noći ordiniraju u nekoj od javnih kuća diljem države.

Iz Uprave policije tvrde da rade na nekoliko  predmeta iz te oblasti, ali i da istovremeno provjeravaju cvjeta li prostituicija u kampovima u kojima su smješteni radnici koji grade auto put Bar - Boljare. 

Više sagovornika “Vijesti”, među kojima su policijski službenici  i taksisti, tvrde da su stranci iz tih kampova najčešće mušterije podgoričkih prijateljica noći. 

“Nema noći da ne vozimo djevojke koje se bave prostitucijom do kampa u kojem su Kinezi. Uglavnom su mlađe djevojke u pitanju, neke od njih su nam stalne mušterije, pa se i ne libe da kažu da ih dobro plaćaju”, rekao je “Vijestima”  jedan od podgoričkih taksista.

Policija o tome nema pojma. 

Tvrde da njihove dosadašnje aktivnosti  nijesu ukazale na konkretne podatke i informacije u vezi sa prostitucijom.

“Shodno svojim nadležnostima, službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sprovode aktivnosti sa ciljem identifikacije i otkrivanja krivičnih djela.  Činjenica o prisustvu velikog broja lica - radne snage koju čine strani državljani i državljani Crne Gore angažovanih na izgradnji autoputa svakako zavređuje posebnu pažnju i potrebu za dodatnim aktivnostima kako bi se identifikovali mogući oblici trgovine ljudima, kako u dijelu seksualne eksploatacije, tako i u dijelu radne eksploatacije”, odgovorili su iz Uprave policije. 

Dodali su da  službenci Centra bezbjednosti  Podgorica, u čijoj se nadležnosti nalazi lokacija na kojoj su kampovi u kojima su smješteni kineski državljani, ne raspolažu informacijama da se na gradilištima autoputa Bar -  Boljare, odnosno u navedenim kampovima, vrši prostitucija.

Maloljetnici sa Vrela u kandžama makroa

Iz Uprave policije  zvanično tvrde da nemaju podatke da su maloljetnici iz kampova na Vrelima ribničkim žrtve seksualne eksploatacije. 

Prema nezvaničnim izvorima iz te ustanove, istina je sasvim drugačija. 

Navodno, više  maloljetnika u kandžama je grupe muškaraca koja ih podvodi za novac.

Izvor iz policije, koji je insistirao na anonimnosti, tvrdi da podgorička policija i pripadnici Sektora za kriminalitet žmure na podvođenje maloljetnika, “jer neće da diraju u osinjak”.

“Operativne podatke imamo, ali je problem što ne postoji evidencija čak ni ko uopšte boravi u tom naselju, a ne ko se čim bavi. Niko se ne usuđuje da se bavi tim, jer neće da diraju u osinjak. Prostitucija povlači za sobom prodaju droge. Prema našim podacima, ti momčići od zarađenog novca  kupuju drogu u kampu, misleći da će drogirani lakše podnijeti sve. Kamp na Vrelima trenutno je  najveće tržište heroina u Podgorici”, tvrdi sagovornik iz UP. 

Zvanično, podgorička policija o tome ne zna ništa i ništa im nije prijavljeno.

“Uvidom u evidencije CB Podgorica, kao i na osnovu operativnog rada, utvrđeno je da nije prijavljeno i nema operativnih saznanja da su maloljetnici iz kampova na Vrelima ribničkim žrtve seksualne eksploatacije organizovane grupe muškaraca, koja ih drugim muškim osobama navodno podvodi za novac. Službenici CB Podgorica će ove navode ispitati i u skladu sa tim preuzeti sve neophodne mjere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, te ukoliko policijski službenici dođu do bilo kakvih materijalnih dokaza o vršenju ovih krivičnih djela počinioci će biti procesuirani nadležnom tužilaštvu”.

Preporučujemo za Vas