Tradicija svakog naroda je vrijedna čuvanja

Aleksandar Mitrović Acart je svoju ljubav prema sevdalinkama pretočio u kompoziciju “Oj vrbo”, koju je otpjevao sa Saškom Janx
284 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Mitrović Acart, Foto: Aleksandar Mitrović Acart
Aleksandar Mitrović Acart, Foto: Aleksandar Mitrović Acart

Sevdah je jedan od žanrova koji ima najbrojniju i najrazličitiju publiku, a sve je više autora koji prave kompozicije po uzoru na izvorne narodne. Tako je i srpski muzičar Aleksandar Mitrović Acart nedavno predstavio publici numeru “Oj vrbo” za koju kaže da je moderni sevdah. Inače ovaj sevdah džez gitarista diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i imao priliku da sarađuje sa mnogim afirmisanim muzičarima, kao autor i gitarista. Za sada je objavio albume “Ćiril Method” i “Studio Sessions” za izdavačku kuću Lampshade Media Records, a novim singlom, “Oj vrbo” najavljuje novi projekat “Hommo ludens” (Čovjek koji se igra).

“Numera i spot za ‘Vrbu’ su objavljeni nekoliko dana pred početak vanrednog stanja. Sa kvartetom smo predstavili akustičnu verziju pjesme u jednoj TV emisiji, a sa izdavačem ‘Kontra Records’ tek planiram kampanju na radijskim i televizijskim stanicama kad stanje dozvoli. Sa druge strane, dobio sam sjajne reakcije ljudi koje su ova pjesma i specifičan aranžman dodirnuli. Prateći život pjesme preko različitih muzičkih digitalnih platformi, radujem se što smo toliko uložili sebe u stvar koja je aktuelna, a koja će tek disati u ljudima koji osjećaju taj tradicionalno-moderni kaleidoskop”, siguran je Mitrović. Pored etno melosa, kompozicija “Oj vrbo” je simbioza nekoliko muzičkih žanrova, a svoju muziku sagovornik Vijesti opisuje kao “fundamental funk, po pjesmi sa prvog albuma”.

“Prvi instrumentalni etno album ‘Odjeci’ sam sa drugarom iz srednje škole snimio sa 17 godina. Etno me je vazda razbijao na djelove i slušam autentičnu muziku sa svih meridijana. To mi je uzemljenje da se ne survam. Album nosi radni naziv ‘Čovek koji se igra’. Planiram vrlo oslobođen muzički ringišpil. Već je objavljena ‘Kona’ - fank obrada sevdalinke, kao i ambijentalani filmičan ‘Lament’. Čim izađemo iz stanova i kuća, poslije dužeg vremena, objaviću fjužn stvar i odmah zatim ulazimo u studio da snimimo jednu folkloroidnu pjesmu na steroidima”, obećava Mitrović.

Muzičar ističe da je tradicija svakog naroda vrijedna čuvanja. “To je prirodna reakcija muzičara. Trenutak kad shvatiš da si odrastao na sarmi - kulinarskom remek-djelu, a ne na burgeru. Mada, obožavami burger (smijeh). Nekad se etno note uvode u igru kao pomagalo, štaka, ali je u tom slučaju igranka prepoznata. Iz želje da organski spoznam sevdalinke - emotivno, muzički i literarno, je i nastao singl ‘Oj vrbo’, povodom koga razgovaramo. Bitno kod očuvanja tradicije je da spoznamo rampu koja treba da stoji između tradicionalnog i slobodnog tumačenja paganskog. Jer prvo je kultura, a drugo plemenski šovinizam. Balkanci su, u prosjeku, neosviješćeni po pitanju svog kulturnog nasljeđa”, smatra Mitrović.

U pjesmi “Oj vrbo” gostuje Saska Janx, a sagovornik Vijesti otkriva da to neće biti jedina radnja na albumu. “Saška i ja smo iz Smedereva, a i znamo se od malih nogu. Dolaskom na akademiju u Beograd smo trasirali svako svoj muzički put, mada smo više puta nastupali zajedno u prethodnih 15-ak godina. Saška je impresivna vokalna solistkinja i dok sam komponovao ‘Vrbu’ nisam imao ni najmanju nedoumicu oko toga sa kim ću donijeti ovaj duet. Dan kada je u studiju sniman Saškin glas nikada nećemo zaboraviti producent Pera Rudić i ja”, prisjeća se Mitrović.

Pošto voli da rearanžira muziku, na albumu će se naći i obrade izvornih pjesama. “Već je snimljena numera ‘Kona’. Izvorno, u pitanju je pjesma Radojke Živković, ‘Oči moje kletvom bih vas kleo’. Razmišljam i da još jednu, vrlo zapostavljenu pjesmu obradim za album”, kaže Mitrović na čijem Youtube kanalu publika može poslušati i nekoliko akustičnih “Corona sessisona”.

“U pitanju su kućni audio-video snimci pjesama koje sam već snimio sa bendom i objavio na prvom albumu. U dobro poznatim karantinskim uslovima sam ih sada izveo sam uz gitaru, inspirisan pogledom sa šesnaestog sprata na utrnuli Beograd. Inače, na YouTube kanalu acartmuzic živi sva muzika o kojoj danas razgovaramo”, zaključuje Mitrović.

Bonus video: