Nabavljao mu drogu

Mark Lanegan: Još me proganja smrt Kurta Kobejna

"Kurt i ja smo bili baš bliski prije nego što je postao poznat. Ja sam zapravo bio onaj koji je poznat među nama godinama", kazao je roker
561 pregleda 0 komentar(a)
Mark Lanegan, Foto: Mark Lanegan
Mark Lanegan, Foto: Mark Lanegan

Nakon smrti Kurta Kobejna 1994. poznati američki roker Mark Lanegan odlučio je da se udalji iz svoje sredine, napusti bend Screaming Trees i započne solo karijeru, umanjujući svoju ulogu u grandž pokretu.

Poznato je da je Lanegan, kako i sam kaže, tokom života počinio mnogo grijehova i živio po krilatici "seks, droga i rokenrol", a muzičar je mnogo toga otkrio u svojim mračnim memoarima "Sing Backwards and Weep" u kojima se prisjetio prošlosti još od dječačkih dana do smrti prijatelja i frontmena grupe Alice In Chains Lejna Stejlija 2002.

Lanegan je u knjizi između ostalog opisao svoje svađe sa članovima benda Screaming Trees, kako je ubijedio Krista Novoselića da ostane u Nirvani prije nego što je grupa postala slavna, druženje sa vođom grupe Queens of the Stone Age Džošom Homom i kako je nabavljao drogu za Kurta Kobejna.

"Kurt i ja smo bili baš bliski prije nego što je postao poznat. Ja sam zapravo bio onaj koji je poznat među nama godinama, upoznao sam ga kao mog fana. On je imao prirodni talenat, a na mene se ugledao kao na velikog brata. Znao sam da ima nešto magično u sebi, bilo je potrebno malo vremena, ali svijet je očigledno prepoznao njegov talenat i dalje znate što se desilo", kazao je Lanegan u intervjuu za Rolling Stone.

On je priznao da ga Kobejnova smrt i danas proganja, jer ga je preminuli muzičar zvao na dan svoje smrti, a Lanegan mu se nije javljao.

"Kad narkoman izgubi prijatelja, samo počne još više da se drogira. Ja sam se držao ljudi koje sam znao, Dilana Karlsona i mog najboljeg prijatelja u Sijetlu Lejna Stejlija, i nastavili smo da radimo ono što smo uvijek radili, ali nam je nedostajao veliki dio naših života. Po logici bi se reklo da, ako ti prijatelj premine na taj način, ćeš se opametiti, ali narkomani samo nastavljaju da se drogiraju i plaču iznad svog piva", objasnio je roker.

On je dodao da je zbog Kobejnove smrti još više želio da nestane i zaboravi na sve. Lanegan se sa tugom prisjetio kako mu je frontmen Nirvane jednom prilikom kazao da su mu on i Dilan Karlson jedini prijatelji, mada je tada bio na vrhuncu slave.

"Pomislio sam - kakav sam ja to prijatelj? Jer taj momak se ugledao na mene, trebalo je da mu pomognem u životu, a umjesto toga postao sam jedan od onih koji je išao da nabavlja droge svojim poznatijim prijateljima koji nisu mogli da izlaze u javnost. Teško je pomiriti se sa tim", priznao je poznati muzičar.

Preporučujemo za Vas