OSTAVLJEN U KOLIMA

Pronađen ukradeni muzički instrument vrijedan preko milion eura

Instrument je ukrao čovjek naoružan nožem, koji je napao Gajar nedaleko od njene kuće u Parizu. Oteo je i gudalo iz 19. vijeka koje je potpisao čuveni francuski tvorac gudala Žan Mari Persoa
81 pregleda 0 komentar(a)
Ofeli Gajar, Foto: Facebook.com
Ofeli Gajar, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 04.04.2019. 23:54h

Violončelo iz 18. vijeka, procijenjeno na više od milion eura, koje je u četvrtak uveče ukradeno francuskoj solistkinji Ofeli Gajar, jutros je nađeno, rekla je ona za Frans pres.

"Dobila sam aninimni poziv i rečeno mi je da je moje violončelo u kolima ispred moje kuće. Našla sam ga na zadnjem sjedištu", navela je Gajar.

Instrument je ukrao čovjek naoružan nožem, koji je napao Gajar nedaleko od njene kuće u Parizu. Oteo je i gudalo iz 19. vijeka koje je potpisao čuveni francuski tvorac gudala Žan Mari Persoa.

Violončelo je 1737. u Udinama, u Italiji, izgradio majstor Franćesko Gufrile, a kod Gajar je na pozajmici. Procijenjeno je na skoro 1,3 miliona eura.

"To nije instrument koji se prodaje na svakom ćošku", rekao je u petak izvor blizak istrazi.

CIC banka, vlasnik violončela, instrument je kupila zbog Gajar, što je forma pomaganja kulturi, omogućavanjem virtuozima klasične muzike da pozajme rijetke instrumente koji vrijede i milione eura.

Ofeli Gajar je dobitnica više nagrada za izvođenje klasične muzike.