Traže da se film Majkla Mura ukloni

Aktivisti i naučnici koji su potpisali pismo poslato producentskoj kući reditelja tvrde da je ovo ostvarenje puno dezinformacija i zabluda
972 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Mur, Foto: Majkl Mur
Majkl Mur, Foto: Majkl Mur

Poznati američki reditelj i dokumentarista Majkl Mur objavio je YouTube servisu za Dan planete zemlje svoj novi film “Planeta ljudi” koji će trideset dana moći da se gleda besplatno, a kao i sa prethodnim svojim djelima i sa ovim je kontroverzni filmadžija i aktivista digao dosta prašine.

Tako neki klimatski eksperti i aktivisti već traže da se ovo ostvarenje, koje su okarakterisali kao “štetno”, ukloni sa interneta.

Mur je svoj film najavio kao “frontalni napad na naše svete krave”, a u njemu objašnjava da solarna i energija vjetra zavise od industrije fosilnih goriva i kako je sagorijevanje biomase podstrek za sječu šuma i vađenje velikih količina algi iz mora i okeana.

On u filmu takođe napada i neke od ekoloških aktivista poznatih po svojim “zelenim programima” u borbi protiv korišćenja fosilnog goriva, prije svega nekadašnjeg kandidata za američkog predsjednika Ala Gora i environmentalistu Bila Mekibena, tvrdeći da je ono što rade drugačije od onoga što propagiraju.

Ipak, brojni klimatski aktivisti i naučnici okrenuli su se protiv Mura optužujući ga da zastupa zastarjele teze naftno-rudarskog lobija. Tako je Džoš Foks, reditelj nagrađivanog filma “Gasland”, poslao pismo Murovoj producentskoj kući, koje uz njega potpisuju brojni naučnici i aktivisti, a u kojem se tvrdi da je sporni film “pun dezinformacija” i apeluje da se ta “šokantna i apsurdna zabluda” ukloni od očiju javnosti, uz izvinjenje svima “koji ulažu velike napored da se u roku od deset godina emisija ugljen dioksida u atmosferu uzrokovana ljudskim djelovanjem svede na minimum”.

Prozvani Mekiben je takođe jedan od potpisnika, objasnivši da je promijenio stavove o energiji dobijenoj iz biomase kad je shvatio da je štetna. On tvrdi da “nikada nije uzeo ni centa” od bilo koje ekološke grupe.

“Navikao sam na neprekidno uznemiravanje i napade iz redova industrije fosilnih goriva, zanemario čak i prijetnje smrću desničarskih ekstremista, ali posebno boli kad vas napadnu oni koji sebe smatraju ekološkim aktivistima”, izjavio je on.

Cijeli film možete pogledati ovdje:

Bonus video: