Korona pomjerila objavljivanje albuma

Za pjesmu “Samoća” je tekst nastao prije 27 godina tokom opsade Sarajeva, a biće bonus na njegovom prvijencu
259 pregleda 0 komentar(a)
Amas Smajlović, Foto: Amas Smajlović
Amas Smajlović, Foto: Amas Smajlović

Bosanskohercegovački muzičar Almas Smajlović pustio je u etar singl “Samoća” za koju tvrdi da zaslužuje da bude objavljena kao četvrti singl. Tekst pjesme nastao je prije 27 godina dok je trajala opsada Sarajeva, a Bakira Hadžiomerovića ta ratna 1993. godina inspirisala je da napiše tekst.

Zvuk granata bio je jači od zvuka instrumenata pa je za nastanak ove muzičke podloge trebalo sačekati samo 27 godina i pandemiju korona virusa koja je u živote donijela novu stvarnost vrlo sličnu onoj koju su osjetili tokom rata. Upravo ta “nova stvarnost” i izolacija, bila je inspirativna za Almasa Smajlovića koji je u stihovima prepoznao atmosferu i emocije kojima smo okruženi danas, te je “Samoća” konačno dobila i note.

“Ta dva perioda svakako nijesu uperediva jer je rat ipak nešto sasvim drugačije... nema struje, vode, hrane, svakodnevno ginu ljudi, djeca... Ko to nije doživio teško je objasniti. Jedino što je uporedivo je tekst pjesme, zato sam je upravo sad i objavio, jer nije bla planirana uopšte kao singl, nego kao neki bonus track na albumu. Al eto, nakon 27 godina kako je napisana sada je dobila i note i sada plovi dalje”, priča u razgovoru za “Vijesti” Smajlović.

Ne sjeća se kad je prvi put pročitao stihove pjesme “Samoća”, zna da je to bilo davno.

“Kada sam malo više obratio paznju na nju dopalo mi se mnogo. Zato sam, kad sam počeo da snimam album htio da i pjesmi ‘Samoća’ dam novi život”, dodaje Smajlović.

Pjesma je instrumentalno minimalistička u kojoj je klavir odsvirao Dado Musanović, koji je ujedno bio zadužen i za gudače, do je akustičnu gitaru Nedžad Merdžanović. Na pitanje da li je zbog poštovanja svih pravila tokom pandemije bilo teško okupiti čitavu ekipu koja će je svirati ili je zamisljena tako, Smajlović odgovara: “Pi i nije. Tu sam pjesmu snimio onako u nekom bendovskom aranžmanu i ona će se naći na albumu, a ova minimalistička verzija je došla sasvim slučajno. Dado Musanović, inace vrstan muzičar je odsvirao klavir i uradio aranžman za gudače koje sam izbacio iz orginalne verzije jer mi se nije uklapalo u tu priču. Nakon toga sam stalno slušao taj klavir i bilo mi je žao da to ne iskoristim, jer je predivno odsvirano i onda sam pozvao hor Superar Cadenca i Nećka iz grupe ‘Konvoj’ koji je odsvirao akusticnu gitaru i to je bilo to. Ništa više nije bilo potrebno. Dobio sam jednu skroz drugu dimenziju pjesme”, otkriva Smajlović.

Ranije saradnja sa horom Superar Cadneza navela ga je pod vodstvom Alme Karić sa njima snimi i “Samoću”.

“Deset divnih djevojaka iz hora Superar Cadenza koji vodi Alma su dali jedan totalno drugaćiji pravac pjesmi, tako da uz klavir, gudače i akustičnu gitaru nista više nije bilo potrebno. Htio sam nešto drugačije od onoga što već imam, pa je hor bio ideja koja je odmah prošla”, priznaje on.

Do sada Almas je objavio četiri singla, a “Samoća” je planirana za njegov samostalni projekat kao bonus. Nakon što je odlučio da poslije benda “Erogene zone” krene sa solo karijerom, Almas je objavio nekoliko singlova, a prijenac je bio planiran da izađe na proljeće.

“Album sam planirao objaviti u aprilu ove godine, al eto korona je sve poremetila, tako da je i ovaj singl proizvod današnje situacije u kojoj živimo. Na albumu pored singlova “Sat”, “Kad boriš se sam” i “Zmija” će se ukupno naći dvanaest pjesma. Sarađivao sam sa mnogim muzičarima i autorima i vrlo sam zadovoljan kako je sve na kraju ispalo. Tako da se nadam da ću biti u moguoćunosti ove godine objaviti napokon album, a do tada sigurno još koji singl”, obećava on.

Bonus video: