Pustinjski rok sa uticajem Kventina Tarantina

Sastav koji čine crnogorski i srpski rokeri, poznati publici iz drugih bendova, spreman je da se predstavi prvim singlom
737 pregleda 0 komentar(a)
Grupa Savana, Foto: Grupa Savana
Grupa Savana, Foto: Grupa Savana
Ažurirano: 07.05.2020. 21:29h

Nakon perioda stagnacije, kada su rep i elektronska muzika preuzeli primat na crnogorskoj muzičkoj sceni, rokenrol kao da ponovo oživljava, pojavljuju se novi zanimljivi bendovi poput Yonica koji je skoro objavio debi album, a kao i u tom slučaju publika će se uskoro upoznati sa novim sastavom u kojem su joj već poznata imena.

Budvanski rok sastav Haze & Ash još sa prvim pjesmama objavljenim prije dvije godine skrenuo je pažnju na sebe i šire od crnogorskih granica, uspostavio saradnju sa poznatijim ko legama kao što je Stray Dogg i mada nismo nikad čuli najavljivani studijski prvijenac grupe, put je ove muzičare poslao u osnivanje novog, zanimljivog rok benda Savana, sastavljenog od muzičara iz Crne Gore i Srbije. Iz pomenutog Haze & Ash tu su Budvani Andrej Lovrić i Dario Vuksanović na gitarama, gitarista Aleksa Majstorović (The Filters i Stepa) i Aleksa Nedić, inače basista i pjevač jednog od najzanimljivijih mladih sastava na srpskoj alternativnoj rok sceni Vizelj, dok je gostujući bubnjar Andrej Mladenović iz Stray Dogga.

Vuksanović je za “Vijesti” otkrio da je Savana nastala spontano, nakon jednog gradskog večernjeg izlaska, otprilike u ovo doba prošle godine, a sad je spremna da stupi pred publiku, prvim singlom pod nazivom “Vitalne supstance” koji su najavili za 14. maj.

Budvanski roker zvuk svoje gurpe opisuje kao pustinjski rok karakterističan za Queens of the Stone Age, ali na našem jeziku. Savana je već snimila četiri pjesme koje će u narednom periodu objavljivati na svakih par sedmica, a u njihovom stvaranju pomogli su i frontmen Stray Dogga Dukat Strajnić i bubnjar benda Artan Lili Marko Ajković.

“Planirali smo neke druge pjesme da izdamo prvo, ali ova kriza oko korone nam je poremetila planove za snimanje spota. Ipak, prvi singl će pratiti odlična animacija na kojoj zahvaljujemo Petru Miciću”, kazao je Vuksanović. On je istakao da će pjesme Savane biti dosta šarene, inspirisane američkom stoner scenom i zapakovane u pop formu, ali i povezane zajedničkim motivima, elektronikom i uticajima Kventina Tarantina.

Četiri numere čiji izlazak pripremaju biće samo prva faza, uslijediće pauza do jeseni, pa druga tura od tri pjesme koje će poslužiti kao uvod u debitantski album “Tarangira” na kojem će se naći desetak kompozicija.

“Imamo dva spota za ovu turu pjesama, u drugoj rundi ciljamo da odradimo još tri”, najavio je Vuksanović i dodao da će sa tim krenuti i nastupi, jer se Savana još nije uživo predstavila publici.

“Imali smo planove po pitanju nastupa, ali ova pandemija i sve oko nje je sad malo odgodila te stvari. Zanimljivo je da uprkos tome što je pola članova u Beogradu, a pola u Budvi, ova korona kriza kao da je ubrzala studijski rad i generalno angažman ljudi”, primjetio je gitarista.

To što članovi benda dolaze iz dvije različite države, dva grada udaljena više od 500 kilometara, može donijeti logističke izazove, ali Vuksanović tu vidi i pozitivne stvari.

“Vjerujem da je to što nas kao muzičare poznaje i srpska i crnogorska publika sigurno neki plus, ali isto tako mislim da nema pravila. Ako muzika nema nešto što radi ljude i tjeraih da puste vašu pjesmu kući, tu onda ništa ne pomaže. Vidjećemo kako će se odvijati stvari, ali vjerujemo da će biti pozitivnih reakcija”, zaključio je roker.

Bonus video: