Flautista za kormilom elektro pionira

Florijan Šnajder bio je član grupe Kraftwerk sve do 2008. godine, a osnovao ju je sa vodećim pjevačem benda Ralfom Huterom.
150 pregleda 0 komentar(a)
Florijan Šnajder, Foto: Florijan Šnajder
Florijan Šnajder, Foto: Florijan Šnajder

Florijan Šnajder, jedan od osnivača kultne njemačke elektronske grupe Kraftwerk, preminuo je u 74. godini, nakon kratke borbe s rakom, tek nekoliko dana nakon što je proslavio svoj posljednji rođendan.

Šnajder je bio jedan od najvažnijih šrafova u mašini zvanoj Krafwerk, pionirima elektronske muzike koji su izvršili presudan globalni uticaj na ovaj žanr, bez kojih kasnije ne bi bilo ni tehna ni hausa. Tako su recimo svi pokretači legendarnog detroitskog tehna navodili upravo njemačku grupu kao izvor inspiracije koji im je otvorio nove horizonte.

Kraftwerk se rodio u Dizeldorfu 1970. godine. Muzički inovatori i pioniri elektronske glazbe počeli su karijeru kao dio eksperimentalne krautrok scene, a sa godinama su vršili ogroman uticaj na razvoj pojedinih žanrova, među kojima su hip hop i techno. Kodvo Ešun, teoretičar koji je proučavao korijene tehno muzike, izjavio je kako je Kraftwerk za tu muziku ono što je Muddy Waters Rolling Stonesima.

Iza sebe imaju deset studijskih albuma. Početni komercijalni uspjeh osigurali su im albumi “Autobahn”, “Trans-Europe Express” i “The Man-Machine”, izbačeni u periodu između 1974. i 1978. godine. Neke od najpoznatijih pjesama ovog “robot pop” benda su “The Robots”, “Das Model”, “Computer Love” i “Autobahn”.

Florijan Šnajder bio je član grupe sve do 2008. godine. Osnovao ju je sa vodećim pjevačem benda Ralfom Huterom. Njih dvojica upoznali su se 1968. dok su studirali na Akademiji umjetnosti u Remšnajdu, zatim su zajedno išli u muzičku školu "Robert Šuman", da bi nakon toga krenuli zajedno da sviraju u eksperimentalnom krautrok bendu Organisation zur Verwiklichung gemeinsamer Musikkonzepte, preteči Kraftwerka. Prije Organisationa, Šnajder je svirao godinu dana u grupi Pissoff.

U početku, Šnajderov glavni instrument bila je flauta, za koju je koristio efekte. Osim flaute, svirao je violinu, električnu gitaru, te koristio i sintisajzere, a s vremenom je razvio i električnu flautu. Nakon što je bend izbacio album “Autobahn”, Šnajder je prestao da koristi akustične instrumente.

Kakvi su muzički giganti bili Šnajder i Krawfterk potvrđuje to da je Dejvid Bouvi jednu pjesmu sa albuma “Heroes” nazvao “V-2 Schneder”. Očigledan uticaj Kraftwerk je imao i na Depeche Mode, New Order, Daft Punk i mnoge druge bendove. Recimo Coldplay je iskoristio dio pjesme “Computer Love” u svojoj pjesmi “Talk”, Jay-Z i Dr Dre pozajmili su dio “Trans Europe Express” za numeru “Under Pressure”.

Čak i da su djelovali “samo” u sedamdesetima i osamdesetima, Kraftwerk dodanas ne bi bio zaboravljen zbog enormne količine kreativnosti i inovativnosti.

Bonus video: