PREMIJERNA IZLOŽBA EDINA KAPLANIJA U PODGORICI

Umjetnik, more, nebo i Mediteran

“Mediteran je naslov izložbe, a Mediteran je i motiv na mojim slikama. Dolazim iz Ulcinja i slikam more. Kroz slike ja iskazujem ljubav prema domovini, ljubav prema moru i ljubav prema gradu u kom živim"
54 pregleda 0 komentar(a)
Edin Kaplani, Foto: Filip Roganović
Edin Kaplani, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.02.2018. 11:38h

Crnogorski umjetnik Edin Kaplani, prvi put se predstavlja podgoričkoj publici izložbom “Mediteran” koja je otvorena u srijedu veče u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika (ULUCG).

“Sa slikama je ušla i energija u ovaj prostor i tada sam jednostavno i lično shvatio zbog čega je naslov izložbe baš “Mediteran”. Ova izložba ima taj kvalitet Mediterana i energiju koju, svakako, Mediteran nosi”, kazao je na otvaranju izložbe predsjednik ULUCG Igor Rakčević dodajući da posebnu energiju ima i sam autor izloženih djela.

Kaplani ističe da su mu očekivanja povodom ove izložbe ostvarena na samom otvaranju. Ono što mu je najbitnije i što je i sam vidio jeste posjećenost i to od istinskih ljubitelja umjetnosti.

Govoreći o svojim djelima, on kao motiv za stvaranje izdvaja ljubav prema gradu iz kog potiče.

“Mediteran je naslov izložbe, a Mediteran je i motiv na mojim slikama. Dolazim iz Ulcinja i slikam more. Kroz slike ja iskazujem ljubav prema domovini, ljubav prema moru i ljubav prema gradu u kom živim. To je ta povezanost: ja-more-nebo-ribe. To je energija koja me vodi i pravac kojim idem”, kaže Kaplani i priča da su mu inspiracija, i kalimere, ali i sve lijepo što posmatra i u čemu uživa.

U umjetničkom paviljonu izloženo je tridesetak radova srednjih i velikih formata rađenih u tehnikama akril, ulje na platnu i kombinovana tehnika, nastalih u prethodnih deset godina. Kaplani je premijerno predstavio i radove velikih formata iz ciklusa započetog ove godine.

“Pretežno radim slike većih dimenzija i pretežno miješam tehnike na njima, i kolać i akril i ostale, u zavisnosti od onoga što želim da postignem. Na nekim radovima sam zalijepio karton koji predstavlja skice rada koje sam pravio i na kraju sve upotpunio time. Tako od više malih slika nekada napravim jednu veliku”, priča Kaplani o nastanku svojih djela ističući da uživa u stvaranju većih slika koje pravi otkada je počeo da radi apstraktne radove.

Proces njegovog stvaranja nikada ne definiše unaprijed. Kaplani radi, slika, lijepi i često dopunjuje.

“Proces stvaranja rada se ne završava, on traje ili jedan sat, jedan dan, mjesec, godinu dana, sve zavisi... Dešava mi se da mislim da sam završio sliku, ali je pogledam nakon mjesec dana i osjetim da tu nešto fali. Ima slika koje sam i po pet ili šest puta radio i dorađivao”, objašnjava on.

Nakon predstavljanja u Podgorici, Edin Kaplani već ima planove za nova djela i nove slike. Za “Vijesti” kaže da je jedan od ciljeva pripremanje postavke za izložbu u Beogradu koja treba da bude u septembru.

Organizator izložbe je Centar za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore. Posjetioce je pozdravila i Izedina Adžović Škrijelj iz CEKUM-a, a postavka će biti u Podgorici do kraja mjeseca.

Pravi umjetnik je onaj koji svojim radom ispuni

Edin Kaplani ističe da se za umjetnost interesuje od malena, a da se u osnovnoj školi ka tome i usmjerio, ali na nju ne gleda kao na posao.

“Umjetnost nije posao, to je volja i ovo stvaralaštvo je život. Takođe, na umjetnost ne gledam kao na izvor zarade. Biti umjetnik u Crnoj Gori ili bilo gdje u svijetu nije lako. Pravi umjetnik je onaj koji svojim radom ispuni sebe, a novac u umjetnosti ne smije biti na prvom mjestu. Moj cilj je samo da radim i da ostavim neki pečat u kulturi Crne Gore”, zaključuje on.

Kaplani je rođen 1980. godine u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini 2004. u klasi profesora Redžepa Ferija. On je i likovni pedagog ulcinjske Gimnazije “Bratstvo-jedinstvo”, a član je ULUCG od 2010. godine. Do sada je samostalno izlagao 11 puta u Švajcarskoj, Ulcinju, Tuzima, Baru, Rožajama i u Beratu u Albaniji, te preko 200 puta na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.