Promovisane Igre malih zemalja Evrope: Šansa za Crnu Goru

"Crna Gora će se prvi put sresti sa organizacijom tako multisportskog događaja, koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti. Svi će biti smješteni u Slovenskoj plaži, kompleksu koncipiranom kao olimpijsko selo", kazao je Vušurović
110 pregleda 3 komentar(a)
Igre malih zemalja, Foto: Savo Prelević
Igre malih zemalja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2018. 12:05h

Igre malih zemalja Evrope (IMZE) velika su prilika za Crnu Goru ne samo sa sportskog aspekta već zbog promocije njenih turističkih potencijala, kazao je generalni sekretar Asocijacijeo malih zemalja Evrope, Anđelo Vićini.

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna 2019. godine biti domaćin 18. Igara, koji će okupiti takmičare iz evropskih zemalja, koje imaju manje od milion stanovnika.

Najavljen je dolazak sportista iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina.

On će se takmičiti u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu.

Vićini je kazao da je sa predsjednikom Tehničke komisije organizacije Igre malih zemalja Evrope Žan Pijer Šobelom, posjetio gradove domaćine i da se uvjerio da organizacija 18. IMZE protiče kako treba.

"Mogao sam da se uvjerim da su ljudi koji se bave pripremom organizacije entuzijasti. Naše preporuke Organizacionom odboru su da se sportistima omogući najbolji komfor kako bi mogli da postižu najbolje rezultate. Igre će biti velika prilika za Crnu Goru, ne samo sa sportskog, već i turističkog stanovišta. Pored predsjednika olimpijskih komiteta biće prisutni i predsjednici ili ministri zemalja učesnica Igara. Oni će iskoristiti priliku da se sastanu tokom Igara, tako da će biti riječi ne samo o sportskim, već i o političkim, ekonomskim temama, mogućnostima saradnje među državama", kazao je Vićini.

On je istakao da mu je drago što će biti ispoštovan koncept organizovanja olimpijskog sela, odnosno da svi predstavnici zemalja učesnica budu u zajedničkom prostoru.

"Posebno bih istakao veliko gostoprimstvo na koje sam naišao kod organizatora, domaćina i predstavnika crnogorskih nacionalnih saveza. Ukoliko nastav sa takvim nivom gostoprimstva i saradnje Igre će imati veliki uspjeh", kazao je Vinćini.

Predsjednik Tehničke komisije IMZE, Žan Pijer Šobel, podsjetio da su prve Igre održane 1985. godine, kao težnja malih zemalja da šire olimpijskih duh.

"Nama je organizacija Igara veoma važna i važno nam je da sve pripreme teku kako treba. Imali smo sastanke sa lokalnim organizacionim odborima i predstavnicima Crnogorskog olimpijskog komiteta. Oni dobro rade svoj posao, već su pripremili ozbiljan dokement sa svim tehničkim detaljima. Vidjeli smo neke od lokacija na kojima će biti održana takmičenja. Neka od njih su već na međunarodnom nivou, dok na nekim treba uložiti još dodatne napore da budu na potrebnom nivou. Siguran sam da će se u sljedećih godinu sve dovesti u red i da će biti spremni za Igre", kazao je Šobel.

On je istakao da su ih predstavnici saveza informisali da su oni već organizovali takmičenja na visokom nivou i da su sigurni će ponovo biti na visini zadatka.

"Biće puno posla, ali uvjeren sam da će svako odraditi svoj posao do kraja i da će sportisti koji budu učestvovali uživati i biti zadovoljni", kazao je Šobel.

Član crnogorskog Tehničkog komiteta, Igor Vušurović kazao je da će Crna Gora krajem maja sljedeće godine ugostiti između 850 i 900 sportista.

"Uz tehnička i oficijalna lica, delegate, sudije i novinare, očekujemo da će od 25. maja do 2. juna boraviti oko hiljadu i po ljudi. Crna Gora će se prvi put sresti sa organizacijom tako multisportskog događaja, koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti. Svi će biti smješteni u Slovenskoj plaži, kompleksu koncipiranom kao olimpijsko selo", kazao je Vušurović.

On je saopštio da je COK uputio poziv predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu da bude gost tokom Igara.

"Biće to njegova prva zvanična posjeta Crnoj Gori, što je za nas velika čast. Moramo se kao domaćiini potruditi da i onaj aspekat koji se tiče našeg gostoprimstva, turizma pokaže u najljepšem svijetlu i predstavimo svoju državu na najlješi način", kazao je Vušurović.

On je najavio da će Igre biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju.

"To će biti potvrđeno nakon posjete. Igre će biti održane u pet gradova zbog sportske infrastrukture. Bar će biti domaćin atletskih takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, a plivačka takkmičenja na bazenu u Podgorici", rekao je Vušurović.

On je najavio da će Budva 24. i 25. maja biti domaćin generalne Skupštine.

Bonus video: