Karantinska verzija numere “Ulica”

Emir & Frozen Camels odsvirali i otpjevali su kućnu akustičnu verziju svoje stare pjesme
183 pregleda 0 komentar(a)
Emir & Frozen Camels, Foto: Emir & Frozen Camels
Emir & Frozen Camels, Foto: Emir & Frozen Camels

Članovi bosanskohercegovačkog rock benda Emir & Frozen Camels igrom slučaja, na početku pandemije koronavirusa, našli su se na različitim krajevima svijeta. Naime, lider benda Emir Bukovica se zatekao u Sjedinjenim Američkim Državama, u nemogućnosti da se uopšte vrati u Europu.

Bend, kao i sam Bukovica, se tokom karantina i oštrijih mjera za sve, nije medijski oglašavao, jer po njihovim riječima “nisu željeli da budu estradni korona profiteri”.

No, ovih dana EFC članovi su ipak odlučili da se oglase i zajednički, svako iz svog doma, uživo odsvirali i otpjevali kućnu akustičnu verziju njihove pjesme “Ulica”.

U pitanju je numera koja u ova teška vremena za svakoga dobija dodatni smisao, jer govori o tome kako je potpuno jasno koliko smo zaista svi povezani i koliko su ovaj svijet i svaka naša ulica zajednički u svakom smislu te riječi.

“Kao što tekst naše pjesme kaže ‘Nakon svakog mraka će doći svjetlost koju donosi novi dan...’ jer ‘ovo je ulica za tebe, ulica za mene’ nadam se da ćemo konačno nakon ove korone shvatiti koliko smo mali i nemoćni sami i koliko trebamo svi jedni druge da bismo dočekali svjetlo na kraju ovog tunela”, riječi su autora pjesme “Ulica” Emira Bukovice.

Ovaj nepretenciozni online nastup “smrznutih kamila”, snimljen mobilnim telefonima članova benda, u spot ga je pretvorio i režirao Jasmin Jatić.

Prije nego što je počela pandemija, Emir & Frozen Camels snimili su spot i pjesmu “Rat za ljubav” koju su planirali da puste tokom proljeća, međutim korona ih je u tome spriječila.

EFC je od svog osnivanja, 1998. godine ostvario muzičku saradnju sa mnogim svjetskim zvijezdama kao što su Klif Villijams iz AC/DC, US bluzer Deni Šepard, Darel Nut, zatim Leni Kravic, Eliot Rendal, španski roker Alberto Kebalos i drugi, ali i zvijezdama iz našeg regiona kao što su Rambo Amadeus, Đule Van Gogh, El Bahattee, Elvis J. Kurtović i mnogi drugi.

Bonus video: