Likovi i ličnosti na internetu

U virtuelnom svijetu možemo da biramo sopstveni identitet. Kreirajući svoje lične profile na različitim mrežama mi zapravo kreiramo nove lične identitete kojima sami možemo da upravljamo.
58 pregleda 0 komentar(a)
U mreži, Foto: Screenshot(TvVijesti)
U mreži, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 16.02.2018. 09:11h

Ne postoje dvije iste osobe na planeti, čak se i blizanci među sobom razlikuju.

Naš identitet je jedinstvena mješavina naslijeđa, genetskog i kulturološkog, svakodnevnih slučajnosti koje su nam odredile pravac i tok razvoja, odluka koje smo donijeli slobodno ili pod pritiskom sredine, kao i odluka koje su drugi donijeli umjesto nas.

Internet nam je omogućio neposrednu komunikaciju sa ljudima širom planete, ostavljajući nam pritom prostor da sami podesimo parametre svog učešća. Ponekad nam to može izgledati kao šansa da napravimo novu, bolju verziju nas.

U onlajn igricama možemo izabrati avatar koji čak nije ni istog pola kao naša „stvarna“ ličnost, na društvenim mrežama možemo izgraditi potpuno novi lik, zaštićeni osjećajem prividne anonimnosti.

U devetoj epizodi razgovaramo o psihološkim i društvenim aspektima susreta dva identiteta, slučajevima u kojima je „lik“ pobijedio vlastitu ličnost, kao i prednostima i rizicima koje donose fluidni identiteti digitalnog doba.

U virtuelnom svijetu možemo da biramo sopstveni identitet. U stvarnosti nas definišu brojne karakteristike na koje nijesmo mogli da utičemo. To su: naš pol, naš izgled, pa čak i ime. Sve ove karakteristike utiču na to kako nas drugi ljudi doživljavaju. Međutim, u virtuelnom okruženju, kreirajući svoje lične profile na različitim mrežama mi zapravo kreiramo nove lične identitete kojima sami možemo da upravljamo.

Kreirajući virtuelni lik u skladu sa svojim željama, mi na jedan poseban način koristimo svu slobodu koju nam pružaju digitalne tehnologije.

Devetu epizodu serije U mreži možete pogledati na Televiziji Vijesti nedjeljom od 21:25h i u repriznom terminu subotom od 13:10h

Bonus video: