Memoari Marka Lanegana sitničavi i zlobni

Koner e izjavio da je pročitao samo nekoliko stranica i da je više nikad neće uzetu u ruke, jer iako su mnoge činjenice u njoj možda tačne, predstavljene su zbunjujuće i u negativnom svijetlu
369 pregleda 0 komentar(a)
Mark Lanegan, Foto: Mark Lanegan
Mark Lanegan, Foto: Mark Lanegan
Ažurirano: 11.05.2020. 19:49h

Američka grandž zvijezda, nekadašnji frontmen grupe Screaming Trees i uspješan solo muzičar poznat po svom bariton glasu zbog kojeg su ga upoređivali sa Leonardom Koenom i Tomom Vejtsom, Mark Lanegan oduvijek je bio znan po "seks, droga, rokenrol" životnom stilu, pa su njegovi memoari objavljeni pod naslovom "Sing Backwards and Weep" dočekan sa velikim interesovanjem medija i publike.

U knjizi objavljenoj krajem aprila Lanegan je detaljno opisao svoje "egzibicije", problematično odrastanje, zavisnost od alkohola i narkotika, prijateljstvo sa Kurtom Kobejnom i Džoš Homom iz Gueens of the Stone Age", a posebno nije štedio svoj prvi bend Screaming Trees koji mu je dugo bio izvor frustracije i za koji je kazao da je htio i ranije da ga napusti, ali nije mogao jer mu je bio potreban novac da bi se drogirao.

Naravno, nisu svi oduševljeni kako su prikazani u knjizi, a pogotovo članovi Screaming Treesa. Nakon što je stao na žulj Lijamu Galageru iz Oasisa (opisao je sukob sa njim na jednoj turneji, nazvavši ga nadobudnim, napornim komarcem) i frontmenu grupe Ministry Alu Jorgensenu (stavio ga u negativan kontekst vezano za korišćenje narkotika), oglasio se i gitarista Screaming Treesa Geri Li Koner koji je Laneganovu knjigu okarakterisao kao "zbunjujući otrov".

Bivši kolega slavnog rokera smatra da su njegovi memoari sitničavi i zlobni. On je izjavio da je pročitao samo nekoliko stranica knjige i da je više nikad neće uzetu u ruke, jer iako su mnoge činjenice u njoj možda tačne, predstavljene su zbunjujuće i u negativnom svijetlu.

"Mark Lanegan je bio u Screaming Trees i kombinacija sa svima nama ga je učinila sjajnim. Nikada se nismo slagali kao prijatelji i ponekad je djelovalo kao da smo neprijatelji, ali radili smo zajedno. Svi smo imali psihičkih i privatnih problema, ali nekako smo uspjeli da ih zaobiđemo kako bismo stvorili muzičku zaostavtinu na koju sam vrlo ponosan i koja, čini se, ima mnogo fanova. Mark je uzeo pjesme koje smo napisali Van i ja, pomogao da ih lirski i vokalno podignemo na viši nivo", započeo je Koner svoje izlaganje na društvenoj mreži Facebook i istakao da će on, budući da vodi stranice benda uvijek objavljivati stvari o članovima benda.

Čak i kad smatra da mu ne idu u prilog, kao što je slučaj sa Laneganovom knjigom.

"Ostavio sam daleko iza sebe sve svoje probleme i sukobe s Markom od prije mnogo godina, i sve to sada, nakon pola života, javno objavljeno, djeluje zlobno i sitničavo. Imao sam jedan razgovor u posljednjih 18 godina sa Markom i bio je vrlo srdačan. Bilo koja priča između nas dvojice završila se s raspadom benda 2000. godine", poručio je Koner.

I pored svih problema Koner je ponosan na postignuća grupe Screaming Tress i sa radošću gleda na dane kad je bend funkcionisao.

"Nisam neko ko se odmara na lovorikama i nastaviću da stvaram muziku kao i do sad. Ipak, još uvijek volim muziku koju je Screaming Trees stvarao od početka do kraja naše karijere. Ponizan sam i zbog podrške i entuzijazma fanova benda i moje solo karijere, hvala svima vama", napsiao je Koner.

Bonus video: