Pravilno zaliječite slomljene ekstremitete

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizioterapeut
2113 pregleda 1 komentar(a)
lom, stopalo, Foto: Shutterstock
lom, stopalo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2018. 14:14h

Kada pukne ili napukne neka od kostiju u nozi, najvažnije je zaliječiti slomljeni ekstremitet što prije, radi pravilnog zarastanja.

S obzirom na smanjenu gustine kostiju i osteoporozu, naročito oprezni treba da budu stariji ljudi, kod kojih lakše dolazi do preloma.

Sam tretman zavisi od mjesta i težine povrede. Jednostavnije se liječe samo gipsom ili longetom, dok, pak, ozbiljni lomovi često zahtjevaju i operaciju, kako bi se namjestile slomljene kosti ili ugradila žica, pločica, šipka, odnosno vijak na slomljenu kost, da bi se održao pravilan položaj tokom oporavka.

Simptomi uključuju bol, koja se povećava sa svakom aktivnošću, oticanje, osjetljivost, modrice, očiglednu deformaciju ili skraćenje povrijeđene noge, ograničen raspon pokreta ili nemogućnost hoda. Ukoliko se zakasni sa dijagnozom i liječenjem, to može uzrokovati kasnije probleme, uključujući i loše zarastanje.

Kod starijih ljudi jedan od najčešćih uzroka preloma su padovi, te stoga treba da hodaju oprezno ne samo napolju, već i po kući. Dodatni faktori rizika za prelom su smanjena gustina kostiju, ravna stopala, dijabetes i reumatoidni artritis.

Prelomi koji se protežu na sam zglob nakon određenog broja godina znaju da izazovu i artritis. Ako noga počne da boli duže vrijeme nakon loma, obavezan je pregled fizijoterapeut.

Ograničavanje kretanja najvažnije je za zarastanje slomljene kosti. Zbog toga se nosi longeta ili gips, te tokom oporavka potrebno je da se koriste štake ili štap prilikom hoda, što može da potraje od šest do osam nedelja, ali nekada i duže.

Nakon uklanjanja gipsa, pacijenti se obično upućuju na vježbe rehabilitacije ili fizikalnu terapiju, da bi se smanjila ukočenost i vratila pokretljivost povrijeđene noge.

Kako bi se izgradile čvrste kosti i preventirali prelomi, treba jesti namirnice bogate kalcijumom, kao što su mlijeko, jogurt i sir.

Preporučena količina kalcijuma za žene povećava se s godinama, naročito dolaskom menopauze, prenosi Dnevnik.

Bonus video: