DJELUJE SNAŽNIJE I BOLJE

Japanci napravili lijek koji samo jednom dozom ubija virus

Novi lijek koji su razvili „Roše i Šionogi end ko.“ temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima ljekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i spriječavaju osjetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku
0 komentar(a)
virus, Foto: Shutterstock
virus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:52h

Japanska kompanija „Šionogi“ tvrdi da lijek farmaceutskog naziva „baloksavir marboksil“ (Baloxavir marboxil) djeluje snažnije i bolje od svih poznatih ljekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništi uzroke u jednom danu, prenose agencije.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi. Pandemija gripa mogla bi odnijeti milione života.

Prema navodima Akute Market Reports, tržište ljekovima za grip moglo bi sa 600 miliona u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara.

Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lijek protiv gripa „Rošeov“ „tamiflu" – trebalo je 72 sati da pobijede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

„Tamiflu“ skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati.

Druga prednost „baloksavir marboksila“ sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se „tamiflu“ uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podjednako vremena nezavisno od toga da li su bolesnici uzimali „tamiflu“ ili novi lijek.

Ali, „Šionogi“ ističe da bi upravo brzina djelovanja „baloksavir marboksila“ mogla biti ključna za spriječavanje širenja zaraze.

Novi lijek koji su razvili „Roše i Šionogi end ko.“ temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima ljekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i spriječavaju osjetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

„Baloksavir marboksil“, koji djeluje na viruse gripa A kao i na one gripa B, nedavno je dobio zeleno svijetlo za stavljanje u promet u Japanu.

„Roše" će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi. Odluka u SAD se očekuje tokom 2019. godine, prenosi RTS.