Švajcarski par biciklom prešao 17.000 kilometara da vidi sina kako se takmiči

„Stigli smo ovdje i vidjeli sina kako nas čeka, stvarno smo dirnuti. Nemam riječi“, rekao je 55-godišnji Gido Huviler, koji je tokom putovanja pustio dugačku bradu
75 pregleda 0 komentar(a)
Gido Huviler, Foto: Japantimes.co.jp
Gido Huviler, Foto: Japantimes.co.jp
Ažurirano: 15.02.2018. 14:02h

Nakon godinu i 17.000 kilometara vožnje bicikla, švajcarski bračni par je stigao u Pjongčang kako bi gledao svog sina na Zimskim olimpijskim igrama.

Otac i maćeha švajcarskog slobodnog skijaša Miše Gasera su napustili svoj dom u Oltenu, 70 km zapadno od Ciriha, u februaru prošle godine kako bi biciklom prešli cijeli svijet.

U Pjongčang su stigli u utorak, nakon što su tokom putovanja prošli kroz 20 zemalja.

„Stigli smo ovdje i vidjeli sina kako nas čeka, stvarno smo dirnuti. Nemam riječi“, rekao je 55-godišnji Gido Huviler, koji je tokom putovanja pustio dugačku bradu.

On i njegova supruga, 57-godišnja Rita Rutiman, kazali su kako je voziti bicikl svaki dan bilo teško. Najveći izazov im je bio put kroz planinski vijenac Pamir, koji doseže i 4.000 metara, a prostire se kroz nekoliko zemlja srednje Azije - Tadžikistan, Kirgistan, Avganistan, Kinu i Pakistan.

„Stvarno smo bili umorni. Bili smo gotovi i morali smo da odmaramo nekoliko sedmica“, dodao je Huviler.

Kada su stigli u Južnu Koreju, spavali su na otvorenom na jako niskim temperaturama ispred Finiks parka u Pjongčangu, gdje se Miša takmiči.

Huviler je kazao i da je njegov 26-godišnji sin sanjao o nastupu na Olimpijskim igrama od svoje pete godine.

„Mislim da je važno da je živio svoj san i ja sam samo htio biti blizu kada se to dogodi“, dodao je otac.

Nakon navijanja za sina, čije takmičenje počinje u subotu, Gido i Rita će nastaviti put kroz Južnu Koreju prije nego odlete u Japan. Nakon toga namjeravaju da se vrate u Švajcarsku da dobiju vize za Kinu, Rusiju i Mongoliju kako bi mogli da nastave svoju biciklističku avanturu.

Bonus video: