Be sa dva promašaja do zlata, srebro za Faka

Martan Furkad u posljednjem gađanju promašio dvije mete i ostao bez već viđenog zlata
0 komentar(a)
Johanes Tingnes Be, Foto: Reuters
Johanes Tingnes Be, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2018. 13:38h

Martan Furkad je bio na pragu četvrtog olimpijskog zlata, ali je na kraju ostao bez ičega, dok je savršen dan za Norvešku kompletirao Johanes Tingnes Be.

On je trijumfovao na 20 kilometara u biatlonu, iako je promašio dvije od 20 meta. Ali, skijao je perfektno i slavio u vremenu 48:03,8.

Koliko je 24-godišnjak iz Strina bio dominantan, najbolje govori činjenica da su preostale dvije medalje osvojili momci koji nisu imali nijedan promašaj - srebrni je bio Slovenac Jakov Fak sa 5,5 sekundi zaostatka, a bronzani Austrijanac Dominik Landertinger, koji je kasnio 14,2 sekunde.

Dakle, na 20 kilometara je bio preko dva minuta brži, jer je za promašaj dodavalo po 60 sekundi.

To je koštalo Furkada, koji je u prva tri gađanja pogodio svih 15 meta. Na posljednjem je promašio još jednu, a onda je bio neprecizan i u posljednjem pokušaju. Da je pogodio makar to, odbranio bi zlato iz Sočija, jer je za pobjednikom kasnio 42,4 sekunde i morao je da se zadovolji tek 5. mjestom.

U Pjončangu je danas Norveška osvojila ukupno šest medalja - Ragnild Haga je uzela zlato u nordijskom trčanju na 10 kilometara, njena imenjakinja Movinkel je srebrom u veleslalomu postala prva Norvežanka koja je nakon 1936. godine prigrabila medalju u alpskom skijanju, Aksel Lund Svindal i Kjetil Jansrud su bili najbrži u spustu.

Uzgred, u trci u kojoj je Haga postala olimpijska šampionka, Marit Bjergen je u spektakularnom foto-finišu podijelila bronzu sa Kristom Parmakoski iz Finske i osvojila 12. medalju na ZOI.

Najuspješnija je takmičarka u istoriji, a dostigla je slavnog zemljaka Bjerna Daelija, koji takođe ima 12 odličja. Ispred njih je samo još jedna norveška legenda, Ole-Einar Bjerndalen sa 13.

Bonus video: