Odlazak Boška Odalovića: Veliki umjetnik iskren u svom radu

“Napustio nas je još jedan iz plejade starih majstora, koji je svoje veoma specifično, nadnaravno i poetizirano slikarstvo gradio na vlastitom crtežu...”
314 pregleda 0 komentar(a)
Boško Odalović
Boško Odalović
Ažurirano: 15.02.2018. 12:45h

Istaknuti crnogorski umjetnik, slikar, pjesnik i karikaturista, Boško Odalović, preminuo je u utorak veče u 84. godini. Sarađivao je i družio se sa mnogim značajnim umjetnicima i kulturnim poslenicima koji su se oprostili od njega.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković kazala je da je odlaskom Boška Odalovića crnogorska likovna umjetnost ostala “uskraćena za nova djela kojima bi nas podario izuzetan umjetnik i ličnost koja u nama budi osjećaj dubokog poštovanja i pijeteta”.

“Tužno je što na vječni počinak ispraćamo još jednog velikana crnogorske likovne scene, Boška Odalovića, izuzetnog čovjeka i umjetnika čije će djelo ostati upisano u svim antologijskim pregledima naše savremene umjetnosti. Kao jedan od najdosljednijih predstavnika nadrealističkog slikarstva, bliskog verističkom izrazu, svoj svijet slike naseljavao je fantazmagoričkim i oniričkim vizijama. Preko vaskrslog svijeta prošlosti - antike, on je izražavao svoj odnos prema sadašnjosti i neizvjesnoj budućnosti. Zapravo, stanje prošlosti i razarajuće sile sadašnjosti koje izazivaju osjećaj nespokoja, straha i nesigurnosti javljaju se istovremeno na njegovim platnima”, ističe Zeković.

Ona je dodala da je Odalović uvijek polazio karakteristično od domaćeg podneblja i univerzalne istine.

“Odalović je apriorno bio slikar genius loci koji je polazeći od lokalnog, od autentičnosti domaćeg podneblja, kao i simbolike individualnog karaktera, iskazivao univerzalne istine. Multimedijalno stvaralaštvo Boška Odalovića, pored slikarstva, obuhvata karikature i scenografije i pokazuje nam bogatstvo izražajnih formi slikara koji je u svakom od ovih medija iskazivao idejno bogatstvo i visoke vrijednosti svog likovnog jezika”, navodi Zeković u izjavi za “Vijesti”.

Slikar i publicista Slobodan-Bobo Slovinić oprostio se od Boška Odalovića riječima da je “družiti se sa njim bila istinska svečanost”.

“Napustio nas je još jedan iz plejade starih majstora, izuzetan umjetnik koji je svoje veoma specifično, nadnaravno i poetizirano slikarstvo gradio na vlastitom crtežu, grafici, karikaturi, poeziji i aforistici. Njegovo ukupno stvaralaštvo neraskidivi je dio likovnog moždanika crnogorske moderne umjetnosti”, kazao je Slovinić “Vijestima”.

Slovinić je evocirao sjećanja na njihove razgovore, susrete, duge jutarnje kafe, osmijehe...

“Nadasve izuzetno tiha ličnost, smirena, produhovljena, razborita, razumna, temeljno kulturna i neodoljivo prijatna. Sretali smo se duž bulevara i mostova, čavrljali o brojnim dogodovštinama, bivstvovanju i istrajavanju... Uvijek sa blagim osmijehom, suzdržanom sjetom, uvijek spreman da nepogrešivo ukaže na suštinu stvari, bez praznih hodova i rasplinjavanja. Poštovali smo se, uvažavali, često razmišljali na isti ili sličan način. Katkada smo znali gotovo cijelo jutro guštati kafu nadomak zgrade televizije, razložno razmatrati kulturološke aktuelnosti... Družiti se sa njim bila je istinska svečanost”, prisjeća se Slovinić. Istoričar umjetnosti Petar Ćuković naglasio je da, bez obzira na stav o Odalovićevom stvaralaštvu, “u pitanju je veliki umjetnik koji je bio iskren u tome što radi”, ističući da je Odalović iznad svega bio predivan čovjek.

I ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća.

“Smrt Boška Odalovića, još jednog velikana iz reda istaknutih crnogorskih umjetnika, tužna je vijest i predstavlja veliki gubitak za našu kulturu. Pored raznovrsnog umjetničkog opusa, potvrđenih estetskih vrijednosti, koji nam ostaje kao sjajan biser u nacionalnoj duhovnoj riznici, Odalovića ćemo pamtiti i po njegovom časnom i dostojanstvenom angažmanu na izgradnji i utemeljenju nacionalnog i kulturnog identiteta Crne Gore. Porodici i njegovim prijateljima neka je za utjehu i pamćenje to što je njegov životni put ovjenčan velikim i vrijednim stvaralačkim i ljudskim uspjesima. Ministarstvo kulture žali zbog njegovog odlaska i upućuje iskrene izraze saučešća njegovoj porodici“, navodi se u telegramu.

Rođen na Grahovu 1935. godine, Odalović je bio vema značajna umjetnička figura crnogorskog likovnog stvaralaštva savremenog doba. Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom i likovni odsjek Pedagoške akademije u Nikšiću. Kao umjetnik, trudio se da sam pronađe sebe, način izražavanja i originalnost.

Radio je na sopstvenom usavršavanju i izgrađivao se, pronalazio jedinstven i iskren iskaz sebe, svojih misli i stavova kroz različite izraze stvaralaštva. Odalović je bio poznat kao svestran i skroman umjetnik, tihog izraza, istinski gospodin. Unapređivao je sebe na svaki način koji mu olovka ili četkica dopusti.

Umjetnički izraz je unapređivao i kroz rad sa djecom u Grahovu, gdje je razmišljao, stvarao i istraživao zajedno sa njima, ilustrovao im “Bukvar”, učio i njih i sebe umjetnosti.

Proučavao je i učio o pravcima i stvaraocima u svjetskoj istoriji umjetnosti koji su bliski njegovoj umjetničkoj misli i izrazu. Bavio se slikarstvom, poezijom, karikaturom i mnogim drugim stručnim i kreativnim aktivnostima tražeći bijeg od površnog, netolerantnog i pretencioznog društva.

Odalović je za nezavisni nedjeljnik “Monitor” od njegovog osnivanja objavio više od hiljadu karikatura. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Matice crnogorske, DANU, PEN centra. Učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su iTrinaestojulska nagrada i Decembarska nagrada Titograda. Izlagao je samostalno, ali i na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu

Njegov doprinos bio je vidljiv u svakom segmentu stvaralaštva, od likovnih i literarnih izraza, pedagoške djelatnosti, do istorijskih saznanja.

Bonus video: