Herceg Novi kao evropski centar devete umjetnosti

Razvoj globalne situacije sa pandemijom koronavirusa mogao bi da značajno utiče na promociju HSF-a
555 pregleda 0 komentar(a)
Organizatori HSF-a, Foto: Privatna arhiva
Organizatori HSF-a, Foto: Privatna arhiva

Hercegnovski strip festival već neko vrijeme uživa ozbiljnu reputaciju u Evropi i šire, posebno je omiljen među umjetnicima, a ako se situacija sa pandemijom koronavirusa ne bude u međuvremenu dramatično pogoršala status ove manifestacije mogao bi da dobije još više na važnosti. Organizatori se zapravo nadaju da bi mogao postati ovogodišnji evropski centar devete umjetnosti, budući da se zbog pomenute situacije sa koronavirusom neki od najvećih svjetskih događaja tog tipa nisu i neće održati.

Iz HSF-a su otkrili još jedno ime koje će se naći na spisku specijalnih gostiju, a u pitanju je Marko Mastraco, kojeg su okarakterisali kao italijanskog likovnog genija. U pitanju je jedno od najvećih imena italijanskog stripa, aktivan od 2006. i od početka posebno vezan za Dilana Doga. Osim toga je i član elitnog tima umjetnika koji za ekipu Ferarija rade posebne umjetničke plakate za trke Formule 1.

On se pridružio već potvrđenim specijalnim gostima - Sedatu Oezgenu iz Njemačke, Artjomu Trakanovu iz Rusije i Pi Džeju Holdenu iz Velike Britanije. Ovo je lijepa vijest nakon što su planove organizatorima djelimično poremetili smrt već najavljenog gosta Serđa Tiselija i to što je Lola Airagi, koja je prva najavljena ove godine, odložila svoj dolazak za narednu, budući da dolazi iz jednog od krajeva najteže pogođenih koronavirusom u Italiji, što je uticalo i na nju privatno.

Osim toga nije bilo nikakvih problema u dogovorima sa ostalim umjetnicima - svi jedva čekaju da dođu u Herceg Novi, kazao je za “Vijesti” Nebojša Mandić iz organizacije festivala.

“Svi ti umjetnici žele da budu na festivalima, a zbog cijele situacije sa koronom neće se održati veliki broj festivala, kao britanski N.I.C.E., francuski Rubo, ni festival u Makarskoj koji je uz nas najjači na ovim prostorima. Mi smo imali tu sreću da smo u septembru i jedino nam može poremetiti planove ako se desi tad da nije dozvoljeno javno okupljanje, jer naš festival nije samo strip crtanje i izložbe, imamo i dobre koncerte”, objašnjava Mandić.

On kaže da će već danas poslati dopis Ministarstvu kulture, koje podržava HSF posljednje tri godine, sa planovima za ovu manifestaciju. Organizatori se pripremaju kao da je sve u redu, ali Mandić ističe da imaju i spreman plan B u slučaju da dođe do nekih dramatičnih promjena do septembra.

Sa druge strane, ako razvoj situacije bude pozitivan, to bi moglo značajno da doprinese jačanju reputacije HSF-a.

“Budući da se neki od tih najvećih svjetskih festivala neće održati, a mi hoćemo, to bi mogao da bude dodatni iskorak za HSF, da se kotira u sami vrh, iako je već vrlo visoko u Evropi. Jer nas svi tretiraju kao kulturološko čudo, direktor N.I.C.E.-a, jednog od najvećih svjetskih festivala stripa je rekao će da dođe, da hoće da vidi što je to o čemu svi pričaju. I direktori Ruboa i Sanktpetersburškog festivala isto tako”, pohvalio se Mandić. Ono što HSF posebno izdvaja je bogat program, opušten pristup i to što omogućava fanovima direktan kontakt sa zvijezdama stripa, a njima da neposredno osjete duh grada.

Koncerti na otvaranju festivala, petak veče Forte Mare, i još dva tokom festivala u klubovima sa kojima sarađujemo i završni koncert u Peoplsu.

“Naš festival nije kao Comic Con gdje pokupe umjetnika na aerodromu, uvale u halu i on crta i ne mrda nigdje. Svi nas vole, čak i oni koji nisu specijalni gosti, jer mi imamo svake godine po 70 gostiju, 12 specijalnih i još 60-ak drugih, iz regiona uglavnom. Umjetnicima obezbjeđujemo da tih dana praktično žive kao da su Novljani, a zauzvrat svi Novljani i naši posjetioci imaju direktan kontakt sa njima. Kod nas nema kao recimo u Makarskoj da uzmeš broj i čekaš kad će neko da ti nacrta nešto, nego sretneš umjetnika i on crta na licu mjesta, pričate... Zato recimo Vilijam Simpson obožava naš festival i dolazi svake godine, jer on voli da se druži i priča, sjedne u kafanu uveče i crta na salveti recimo. I ljudi dolaze, on im daje crteže, zamislite - Vilijam Simpson koji je autor storiborda za “Game of Thrones”, čovjek koji je dobio dva Emija, pokloni ti crtež tek tako. A taj crtež u svijetu stripa košta nekih 300 eura”, ističe Mandić.

Privatna arhiva
Plakat HSF-a(Foto: Privatna arhiva)

Čeka se Pikaso među strip crtačima

Mandić je za “Vijesti” kazao da će nova potvrđena imena specijalnih gostiju HSF-a biti otkrivena već sljedeće sedmice. “Pokušaćemo da kompletiramo cijeli spisak od 12 specijalnih gostiju do kraja jula, jer čekamo jedno baš ogromno ime da nam potvrdi. Ne znam kako bih ga opisao, sa kim uporedio... To je baš Pikaso među strip crtačima”, objasnio je on.

Organizatori su, kao i prethodnih godina, najavili bogat program koji će se održavati tokom šest dana - od 4. do 9. septembra. “Svakog dana imamo po nekoliko desetina programa, jer pored specijalnih ceremonija otvaranja i zatvaranja, imamo obilaske izložbi radova specijalnih gostiju u dvije najvažnije hercegnovske galerije “Josip Bepo Benković” i “Sue Ryder”, koncerte - na otvaranju i zatvaranju i dva tokom festivala, crtanje za fanove, radionice za djecu, predavanja, berzu stripova, radionice, druženje fanova i umjetnika, crtanje na majicama, škole ronjenja,uveče žurke... Poenta je u tome da svakog dana na drugoj lokaciji u gradu imamo niz programa i svi su oni besplatni. Imaćemo programe na glavnom trgu, Škveru, kod Gradske kafane i hotela ‘Boka’, na šetalištu, na plaži Peoples.... Čak idemo i na krstarenje zalivom, pa na Lušticu, dakle uključujemo i taj dio opštine, a tamo čak dolaze djeca iz tivatskih škola pored hercegnovske”, otkrio je Mandić.

Bonus video: