U konkurenciji za Bijenale arhitekture 48 projekata

Uvažavajući temu Bijenala, kustos Sonja Radović-‐Jelovac insistira na širem istraživačkom okviru projekta predstavljanja Crne Gore
228 pregleda 1 komentar(a)
Krešimir Rogina, Foto: Jutarnji.hr
Krešimir Rogina, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 15.02.2018. 08:05h

Crnu Goru će na 16. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji (La Biennale di Venezia di Architettura) 2018. predstavljati internacionalni autorski tim u sastavu: Krešimir Rogina, Rosa Rogina, Armor Gutierrez Rivas, Ida Blažičko i Francois Vahe, čiji je rad stigao pod šifrom EDRAUANTHUSN.

Žiri, u sastavu Sonja Radović Jelovac, predsjednica, članovi Dušan Vuksanović, Dragana Čenić, Svetislav Popović, Petar Ćuković, Ana Dana Beroš, Elisa Cattaneo, Branko Pavić, Mosè Ricci, izabao je rad multidisciplinarnog tima kojim će rukovoditi renomirani hrvatski arhitekta Krešimir Rogina, koji se već dva puta pojavio se na Venecijanskom bijenalu - 2000. kao predstavnik Hrvatske i 2004. na neposredni poziv selektora Kurta Forstera na centralnoj izložbi.

Devetočlani žiri međunarodnog konkursa za koncept i sadržaj crnogorske postavke na 16. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji izabrao je ugledni inostrani tim u jakoj konkurenciji od 42 rada iz cijelog svijeta.

Nakon uporedne analize, bodovanja i diskusije, žiri je jednoglasno donio odluku o dodjeli prve nagrade. Žiri je takođe jednoglasno odlučio da ne dodijeli drugu i treću nagradu. Tokom rada izdvojeno je šest konkursnih radova za posebna priznanja (Special Mention). Na taj način formirana je konačna rang-lista nagrađenih radova sa raspodjelom nagrada, priznanja i konkursnog fonda, na sljedeći način:  prva nagrada - šifra EDRAUANTHUS - 25.000 eura, a radovi pod šiframa 0000M18, InAcircle, The North Remembers, CLMC4000, 00100, AAEHPY dobili su posebna priznanja.

Ovogodišnja tema Bijenala je Slobodni prostor - “Freespace” i odabrale su je umjetničke direktorica ovogodišnjeg Bijenala Ivon Ferel i Šeli Meknamara.

One su obrazložile kako će se novo izdanje izložbe fokusirati na osjećaj humanog u radu arhitekata, kao i kvalitet samog prostora obogaćenog “'besplatnim darovima' prirodnih resursa, poput svjetlosti sunca i mjeseca, vazduha, gravitacije i materijala”.

Uvažavajući temu Bijenala u Veneciji 2018. godine kustos crnogorske postavke Sonja Radović-‐Jelovac, zadaje temu nacionalne postavke EMERGING RESILIENCE: Reimage voids through sharing values i insistira na širem istraživačkom okviru projekta predstavljanja Crne Gore. Stavljajući u fokus čovjeka i povezujući ga sa okruženjem, kustos se poziva na nužnost instrumentalizacije principa rezilijentnosti u lokalnom kontekstu, kao i potrebu za usvajanjem modela djeljivih vrijednosti.

Takav pristup podrazumijeva transdisciplinarne metode, odnosno širenje baze arhitektonskog znanja, te razumijevanja kompleksnih, adaptivnih i samoregulišućih sistema gdje aktivnosti užeg raspona rezultiraju nesagledivim konsekvencama.

Za organizaciju, umjetnički i istraživački okvir Projekta predstavljanja Crne Gore na 16. Bijenalu arhitekure u Veneciji, osim Radović-Jelovac, odgovoran je i komesar dr Dušan Vuksanović, glavni državni arhitekta.

Bonus video: