VIŠI SUD PREINAČIO PRESUDU OSNOVNOG

Za pokušaj pljačke u Berislavcima robijaće po četiri mjeseca manje

Za krivično djelo teška krađa u pokušaju zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina
189 pregleda 5 komentar(a)
Danilo Ajković, Foto: Boris Pejović
Danilo Ajković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2018. 07:34h

Mladen Dobrović i Igor Vukčević robijaće po osam mjeseci zbog pokušaja pljačke imovine Danila Ajkovića, prije četiri godine u Berislavcima.

Tako je Viši sud u Podgorici preinačio presudu Osnovnog suda i smanjio zatvorsku kaznu Dobroviću i Vukčeviću, koji su prvostepenom presudom osuđeni na po godinu dana robije.

Za krivično djelo teška krađa u pokušaju zaprijećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

I Viši sud je prihvatio obrazloženje sutkinje Željke Jovović da je iskaz Ajkovića istinit - da je svjetlo u kući bilo upaljeno, da je čuo repetiranje pištolja i da je pravosnažnom presudom već utvrđeno da je Ajković pucao na Dobrovića u nužnoj odbrani.

Dodaje se da je neprihvatljiva odbrana optuženih da su došli da traže čamac, između ostalog, i zato što je nelogično da su u kasnim večernjim časovima, po kiši, išli da traže čamac za koji je i Dobrović rekao da mu do njega nije bilo stalo, jer je imao drugi.

Navela je i da im je kao olakšavajuće okolnosti cijenila što imaju djecu i što su lošeg imovnog stanja, ali da su otežavajuće okolnosti to što su obojica po dva puta ranije osuđivani - Vukčević zbog nedozvoljenog ribolova, a Dobrović, osim toga, i zbog nasilja u porodici.

Ajković je ranije pravosnažno oslobođen optužbi, zato što je pucao na provalnike na svom imanju, u septembru 2013.

Ajković je u Berislavcima, iz dnevne sobe u pravcu terase ispalio projektil kojim je ranio Dobrovića, a sud je utvrdio da je postupao u nužnoj odbrani.

Ajković je tvrdio da je morao da puca na provalnike u Zeti jer mu je život bio ugrožen, da su mu provalnici više puta prije toga krali razne stvari sa imanja i da je jedan njegov komšija ubijen u sličnom događaju u Zeti.

Tvrdio je da je neko od policajaca koji su bili na uviđaju sakrio pajser kojim je te večeri obijena njegova kapija, kako bi “pomogao lopovima”.

Preporučujemo za Vas