Postao lažni inspektor jer "mrzi drogu"

Markuš je uhapšen 20. aprila 2017. nakon što je na Skalinama pretresao četiri osobe. Policija ga je stigla u autobusu za Zetu
697 pregleda 60 komentar(a)
Bojan Markuš, Foto: Vijesti
Bojan Markuš, Foto: Vijesti
Ažurirano: 15.02.2018. 06:36h

Podgoričanin Bojan Markuš (27) priznao je tužiocima da se mjesecima lažno predstavljao kao policajac, zaustavljao i pretresao sugrađane, provjeravao podatke za njih, oduzimao im marihuanu...

Njemu je za danas zakazan početak suđenja, a pred sutkinjom Željkom Jovović naći će se ukoliko tužilaštvo prije toga ne pristane na nagodbu sa Markušom.

Tužilac Nikola Boričić tereti ga da je u avgustu 2016. godine prepravio službenu legitimaciju policajca Tomislava Todorovića, na njoj nalijepio svoju fotografiju, i svoje ime, a potom je koristio. U martu 2017. godine, lažni inspektor ušao je u poslovnicu Societe Generale banke i tražio podatke o S. M, zaposlenom u toj banci. Nekoliko dana kasnije - 6. aprila, u Ulici Vaka Đurovića u Podgorici, zaustavio je D.M. i trojicu maloljetnika, tražio im lične karte i pretresao ih. Isto je uradio i 20. aprila na Skalinama. Tada je, predstavljajući se kao inspektor, zaustavio M.R, M. B. i dvoje maloljetnika. Pokazao im je službenu legitimaciju, tražio od njih lične karte na uvid, a potom ih pretresao.

Boričić mu na teret stavlja krivično djelo falsifikovanje isprave i lažno predstavljanje.

Markuš je pred tužiocem tvrdio da je 6. aprila, nadomak mosta Milenijum, osjetio miris marihuane i primijetio četiri maloljetne osobe:

“Prišao sam im, izvadio službenu legitimaciju, i tražio lične karte koje su mi odmah predali. Na jedan papir upisao sam njihove podatke, vratio im lične karte i tražio da pokažu što imaju u džepovima. Dali su mi zamotuljak marihuane. Rekao sam im da ću, sljedeći put ako ih uhavatim, obavijestiti njihove roditelje. Marihuanu sam bacio”. Objasnio je da je tada imao i radio-vezu. Tvrdi da je zbog droge htio da pretresa i 20. aprila na Skalinama, ali da se uplašio jer je M.B. pozvao nekog.

Navodno, to je radio jer je veliki protivnik droge.

Njegov branilac, advokat Damir Lekić, “Vijestima” je rekao da je Markuš u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela i do detalja pojasnio što je radio.

“Rekao je da jednostavno ne voli kriminal, posebno drogu i da je, s obzirom da nije imao mogućnosti da postane policajac, na taj način pokušao da pomogne društvu. Kazao je da je predstavljajući se lažno kao policajac činio samo dobre stvari, a ne loše”, kazao je Lekić.

Dodao je da će, ako tužilaštvo bude imalo sluha, zaključiti sporazum o priznanju krivice.

Bonus video: