Velimirović: Nijesam htio đavolji novac

Velimirović objasnio da puške nije fotografisao na Kosovu, jer Sinđelić, koji mu je dao novac za oružje, to nije tražio od njega
277 pregleda 14 komentar(a)
Mirko Velimirović, Paja Velimirović, Foto: Savo Prelević
Mirko Velimirović, Paja Velimirović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2018. 06:51h

Svjedok Mirko Paja Velimirović kazao je juče da je oružje kupio nakon što je prijavio plan Saše Sinđelića da nasilno zauzme crnogorsku skupštinu, jer je kod sebe imao “đavolji novac”.

On je to rekao u sudnici Višeg suda, u nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma, odgovarajući na pitanje branioca Milana Dušića, advokata Branka Anđelića.

Odgovarajući istom advokatu, kazao je da nije fotografisao oružje na Kosovu, jer Sinđelić, koji mu je dao novac za oružje, to nije tražio od njega.

Velimirović je tvrdio da nikada nije bio saradnik niti doušnik službi i detaljno je objasnio kako je rastavio automatske puške, koje je navodno kupio od izvjesnog Fadilja sa Kosova.

“Izvadio sam iz džaka pušku, ima gore gdje je taj poklopac dugme koje se pritisne, taj feder kada gurnem njega izvadim, taj poklopac bacim, poslije izvadim taj feder, pa njega bacim i onda izvadim zatvarač i bacim. Kada to bacim, bacim cjelokupnu pušku. Tako poslije i okvir”, kazao je Velimirović.

Odgovarajući advokatima odbrane, objasnio je da je zadnji put to radio kao aktivni policajac - krajem devedesetih godina.

Tvrdio je da mu je za “rasturanje oružja” trebalo pola sata.

Ponovio je da je oružje uništio na zahtjev glavnog specijalno tužioca Milivoja Katnića, tvrdeći da mu Katnić nije dao nikakva druga upustva.

Katnić je juče u sudnici rekao da tužilaštvo nikoga nije poslalo da kupi oružje.

“Ne treba da se uvlači nešto što nije istina”, rekao je Katnić.

Taj svjedok kazao je da je slučaj prijavio crnogosrkim policajcima jer bivšim kolegama nije vjerovao.

Dodao je da je jedini razlog šo je prijavio planiranu akciju činjenica da je planirano korišćenje oružja, a da bi, da nije bilo toga, “došao da pruži pomoć braći Srbima”.

“Svi sada pričaju drugačije, a ja vam kažem istinu, da je to oružje unijeto unutra, da je samo jedan metak ispaljen, bilo bi krvoproliće”, tvrdio je Velimirović.

Kazao je da je prijavio Sinđelića, svjedoka saradnika Specijalnog državnog tužilaštva, za kog je tvrdio da mu je bio šef u toj akciji, ali i da bi isto uradio svom sinu da je imao veze sa oružjem.

U sudnici je rekao da nije strahovao da će ga Fadilj od koga je kupio oružje prijaviti kosovskoj policiji, jer je znao da je “velika para u pitanju”.

Odgovarajući advokatima da li ima podatke o Fadilju, kazao je da bi volio da ga pronađu:

“I meni je u interesu da ga nađem. I ja ih volio da nađem tog čovjeka, da i on kaže da jeste to istina što ja govorim”.

Dikiću pozlilo,sud još odlučuje o ukidanju njegovog pritvora

Sutkinja Suzana Mugoša napravila je juče polusatnu pauzu na zahtjev advokata Dušana Jovovića, koji je prekid tražio nakon što je pozlilo njegovom branjeniku - optuženom Bratislavu Dikiću.

Nekadašnji šef srpske Žandarmerije već desetak dana štrajkuje glađu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” Specijalno državno tužilaštvo još se nije izjasnilo na Dikićev zahtjev da mu se ukine pritvor, što je uslov da Viši sud donese odluku o tome hoće li se Dikić u daljem postupku braniti sa slobode.

Bonus video: