PREPORUKA NUTRICIONISTA

Sve blagodati kokosove vode

Kokosova voda suzbija apetit i stvara osjećaj sitosti zbog njene hranjivosti. Sa druge strane, sadrži nizak nivo masti zbog čega se može piti u većim količinama bez straha od debljanja
71 pregleda 0 komentar(a)
kokosova voda, Foto: Shutterstock
kokosova voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2018. 17:14h

Kokos sadrži zasićene masne kiseline u kojima prevladava laurinska kiselina, koja je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi se kod problema s bolestima želuca i crijeva.

Nutricionisti odavno preporučuju da se u ishranu uvrsti kokosovo ulje ili maslac, kvalitetna namirnica koja odlično podnosi visoke temperature zbog čega je pogodna za pečenje.

U posljednje vrijeme sve više ih preporučuje i kokosovu vodu, tečnost koja se nalazi u mladom zelenom kokosu i, za razliku od kokosovog mlijeka, ima veoma malo kalorija, čak 10 puta manje.

Kokosovu vodu zovu i tečnošću života jer je uz obilje vitamina, minerala i aminokiselina slična krvnoj plazmi, zbog čega se u nekim zemljama upotrebljava kao prirodna infuzija.

Ima visok nivo kalijuma i minerala i podstiče rad bubrega, jetre i srca. Obično se preporučuje ljudima koji se bave sportom, jer nivo elektrolita iz kokosove vode uravnotežuje nivo tečnosti u tijelu.

Odlična je i za sve kojima je neophodan kalcijum za rast kostiju, a netolerantni su na laktozu.

Kompatibilna s ljudskom krvi

Zbog svog hranjivog sastava može se dati intravenozno u hitnim slučajevima kada je neophodna brza hidratacija organizma. Naime, ovaj izotonički napitak u zemljama trećeg svijeta nerijetko se koristi za spasavanje ljudskih života.

Jača srce

Kokosova voda ubrzava cirkulaciju krvi kroz tijelo i zahvaljujući tome čuva naše srce.

Snižava krvni pritisak

Neravnoteža elektrolita u našem organizmu može izazvati visok krvni pritisak. Zbog optimalnog sadržaja svih elektrolita ovo piće ih vraća u ravnotežu. Nutricionisti preporučuju da se svako jutro popije čaša kokosove vode kako bi se održao balans elektrolita.

Pomaže kod mršavljenja

Kokosova voda suzbija apetit i stvara osjećaj sitosti zbog njene hranjivosti. Sa druge strane, sadrži nizak nivo masti zbog čega se može piti u većim količinama bez straha od debljanja.

Čisti kožu

Vlaži kožu iznutra i eliminiše velike količine ulja. Zahvaljujući citokinima, konzumacijom samo jedne čaše kokosove vode dnevno umanjićete pojavu staračkih pjega i bora. Žene u Indiji koriste je za umivanje, jer čisti lice i akne, smiruje masnu kožu i hidrira je.

Bogata elektrolitim

Kokosova voda sadrži svih pet osnovnih elektrolita prisutnih u ljudskom organizmu: kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma i natrijuma. Zbog svog jedinstvenog sastava ovo piće mogu piti i osobe s različitim zdravstvenim problemima.

Poboljšava varenje

Idealna je za sve koji imaju probleme s varenjem. Naime, zbog visokog udjela vlakana kokosova voda spriječava ove probleme i smanjuje vraćanje želudačane kiseline.

Prirodni diuretik

Kokosova voda podstiče izlučivanje urina i oslobađa tijelo od toksina. Kao diuretik najbolje će djelovati ako je popijete ujutro, na prazan stomak. Posebno je zdrava za žene koje muče infekcije urinarnog trakta, problemi s nadimanjem i kamen u bubregu.

Sportsko piće

Sadrži malu količinu šećera i bogata je elektrolitima, što kokosovu vodu čini veoma hidrirajućom. Zbog toga odlično nadoknađuje minerale i tečnost koje organizam izgubi tokom napornog i dugog vježbanja. Ako se bavite sportom ili vježbate, ovo piće će vam povećati nivo energije i ublažiti upalu mišića ili grčeve.

Lijek za mamurluk

Ovaj napitak liječi i mamurluk. Kokosova voda nadoknadiće elektrolite koji su izgubljeni dehidracijom i ubrzati proces oporavka nakon konzumacije previše alkohola, prenose Nezavisne.