Bio je rukometaš, sad je fudbalerka: Kalum postao Hana i promijenio sport

Monsi je za australijsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine
117 pregleda 2 komentar(a)
asutralijski fudbal, Foto: Reuters
asutralijski fudbal, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2018. 12:50h

Bivši australijski rukometni reprezentativac Kalum Monsi (28) postao je prvi transrodni sportista kojem je vođstvo Australijske fudbalske lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu u najvišem rangu takmičenja.

Monsi je za australijsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine.

Prije četiri godine, Monsi je počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Hana. Započeo je sa hormonalnom terapijom i pokušao je da karijeru nastavi kao rukometašica, ali nije dobio dozvolu Australijskog rukometnog saveza, prenosi Hina.

Hana se potom okrenula australijskom fudbalu, najpopularnijem sportu u toj zemlji. Do sada je australijski fudbal igrala na lokalnom nivou, ali će od 2018. moći da nastupa i u najjačem rangu u nekoj od saveznih država.

Monsi će igrati u prvenstvu Viktorije.

"Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti se vođstvu AFL-a što mi je dozvolio da radim nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji", navela je Hana Monsi u otvorenom pismu.

" Želimo da svi Australijanci mogu da učestvzuju u našoj igri. Međutim, ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručna mišljenja i međunarodne okvire koji utiču na naše odluke", poručili su iz AFL-a.

Bonus video: