Snizite pritisak na prirodan način

Cimet sadrži veliku količinu fenola - jedinjenja za koje je dokazano da stabiliše šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad
59 pregleda 1 komentar(a)
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2018. 12:18h

Ukoliko imate problem sa hipertenzijom, ne morate odmah da posegnete za ljekovima. Ljekari Poliklinike "Inter tim", preporučuju da probate prvo sa hranom.

Bijeli luk

Bijeli luk sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti bijelog luka u svakodnevnoj ishrani su i tome što smanjuje i LDL odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.

Karanfilić

Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Pored toga, karanfilić podstiče bolji rad digestivnog trakta, eliminiše potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.

Cimet

Cimet sadrži veliku količinu fenola - jedinjenja za koje je dokazano da stabiliše šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.

Izbacivanje soli

Ovo značajno pomaže kod snižavanja visokog pritiska. Smanjen unos soli možete postići tako što ćete redukovati unos suhomesnatih proizvoda i gotove prerađene hrane, koja inače obiluje ovim začinom. Isto tako, ograničite soljenje kod pripreme svakodnevnih obroka.

Paradajz

Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata - likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava celokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se da se pije (nesoljen) sok od paradajza, prenose Novosti.

Bonus video: