A koja je vaša: Ovo su ljubavne priče iz cijelog svijeta

"Sjećam se da sam skinula cipele kako bih plesala i kasnije pronašla samo jednu. Poput Pepeljuge, Ismail mi je donio drugu nekoliko dana kasnije"
232 pregleda 0 komentar(a)
par budimpešta, Foto: Reuters
par budimpešta, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2018. 11:32h

Kako bi obilježili Dan zaljubljenih, fotografi Rojtersa su dokumentovali niz priča o ljubavi širom svijeta. Od klasičnih srednjoškolskih, do nekonvencionalnih kao što su pronalaženje partnera nakon preživjelog napada kisjelinom.

Jolanda Zuniga (66) i Antonio Karniljo (65) - Siudad Huarez, Meksiko

"On je moja ljubav iz djetinjstva, još od kad sam imala 14 godina. Oduvjek volim njegov smisao za humor. Vjenčali smo se kad sam imala 19 godina. Danas imamo petoro djece i 13 unuka, kazala je Jolanda.

Oladipupo Baruva (45) i Funke Baruva (43) - Abudža, Nigerija

"Bio je jako uporan. upoznali smo se na nedjeljnoj misi 2000. godine i nakon svake mise, naredne dvije godine, me je pratio do kuće. Obožavala sam njegovu uoprnost i činjenicu da ne odustaje.", rekla je Funke.

Nakon rođenja njihove prve ćerke par se obavezao da će se "držati zajedno što god da dolazi".

Ženg Dinguo (63) i Huang Šefeng (63) - Šangaj, Kina

Oboje su iz kineske provincije Venžou. Huang se non-stop brine o svom mužu od kad je primljen u bolnicu zbog ljiečenja kancera. Njihovi roditelji su im ugovorili brak 1972. godine.

Nur Djair (31) i Ismail Benmiled (36) - Tunis, Tunis

Ovaj par je odrastao u istoj ulici i pohađali su istu školu, ali su se po prvi put zbližili kada je ona imala 17 godina u jednom noćnom klubu. "Sjećam se da sam skinula cipele kako bih plesala i kasnije pronašla samo jednu. Poput Pepeljuge, Ismail mi je donio drugu nekoliko dana kasnije", kazala je Nur.

Haidar Ali Moraćo (20) i Koral Ibanjez Blank (23) - Madrid, Španija

Haidar je transrodan mladić. Sa Koral se zabavlja sedam godina. Od prijateljice je čuo za djevojku koja obožava animu "Zmajeva kugla". Povezali su se virtuelno i počeli video druženje koje je trajalo godinu dana. Njihove porodice su se dugo protivile toj vezi. Danas su kako tvrdi Haidar "zajedno dok ih smrt ne rastavi".

Alehandra (44) i Razi (48) - Meksiko Siti, Meksiko

Upoznali su se u Meksiko Sitiju nakon što su Razija, bivšeg novinara, oslobodili otmičari. Odnos je zahladio nakon što je Alehanda otišla na studije u Francusku. Nakon četiri godine su se ponovo spojili u kvartu Kojoaka koji je bio često mjesto susreta na početku veze. Na istom mjestu su se i vjenčali. Imaju devetogodišnjeg sina.

Zakir Omur (58) i Nurgul Omur (53) - Selo Bogatepe, Turska

Zakir je farmer, a Nurgul domaćica. U braku su 29 godina i imaju dva sina. "Kad sam bio mladić, majka je zahtijevala da se oženim. Mislio sam da je prerano, ali tradicija je došla na prvo mjesto, a onda volja mladih ljudi. Neko mi je rekao za Nurgul, djevojku koja mi može biti žena. Bilo je nemoguće upoznati curu bilo gdje drugo, pa sam sa rođacima pošao do njene porodice. Na drugom sastanku smo se vjerili, a ubrzo i vjenčali. Život bi bio jako težak da se nismo zavoljeli. Nažu vezu poistovjećujemo sa našim domom. To je mjesto gdje živimo od prvog dana", zaključuje Zakir.

Pramodini Roul (24) i Saroj Sahu (26) - Noida, Indija

Par se upoznao u bolnici gdje je Pramodini bila na liječenju zbog opekotina kisjelinom. Prvi put su se upoznali kad je Saroj posjetio prijatelja koji je boravio u istoj bolnici. Nakon operacije očiju 2017. godine, Pramodini je po prvi put stvarno vidjela Saroja. Par će se vjeriti na Dan zaljubljenih.

Aviva Efrati (84) i Izrael Efrati (87) - Kfar Saba, Izrael

U braku su 64 godine iako u početku Aviva nije željela vezu sa Izraelom koga je smatrala drugom. U jednom trenutku je bila blizu braka sa drugim čovjekom, koji je na nagovor svojih roditelja par nedjelja prije vjenčanja pobjegao zato što Avivin otac nije Jevrej. Izrael joj je tokom tih godina uporno slao novogodišnje čestitke, nakon čega je odlučila da se ponovo poveže sa njim.

Rute Magalaes (33) i Felipe Alveš (38) - Lisabon, Portugal

"Upoznali smo se prije 12 godina na internetu. Spojila nas je fotografija i zaljubili smo se. Otvorili smo studio kako bi pomogli drugima da se zaljube uz pomoć magije fotografije.", rekla je Rute.

Hajes Mehana (78) i Om Hani (60) - Kairo, Egipat

Par je u braku 42. godine i imaju 12-oro djece. Ljubav je počela na pijaci, a sad svoje vrijeme posvećuju svom 50-ogodišnjem biznisu prodaje povrća na čijem su proširenju vrijedno radili. "Naše porodice ne znaju za Dan zaljubljenih ali smo izgradili veliku porodicu jer je to bio naš san. Sa mojom ženom je svaki dan slavlje", kazao je Hajes.

Amornrat Ruamsin (27) i Pitšaja Kačanirum (16) - Bankok, Tajland

Amornrat je transrodna žena, a Pitšaja transrodan muškarac. Vjenčali su se na ceremoniji koju je organizovao lokalni TV šou u Bankoku. Ceremonija nije pravno obavezujuća jer je Pitšaja ima manje od 17 godina što je granica za legalan brak na Tajlandu. Par će se zvanično vjenčati nakon njegovog rođendana. "Bila sam u vezama sa muškarcima ranije, ali nije bilo dobro i ostala sam slomljenog srca mnogo puta. Pitšaju sam srela na Facebook-u, Zaljubili smo se i nakon godine zajedničkog života odlučili smo da dobijemo dijete, pa sada imamo petomjesečnu bebu.", rekla je Amornrat.

Dmitri Šamovič i Anastasia Kuzmenkova - Sosnovi Bor, Bjelorusija

"Prije četiri godine sam bila ovdje, na imanju, po prvi put. Stigla sam sa ostalim posmatračima ptica kako bih izgradila vještačka gnijezda za sove. Tad sam upoznala Dmitrija, vlasnika. Kasnije smo se opet sreli kada sam volontirala na projektu vezanom za terijebe. Nakon što smo radili na više projekata zajedno i jednog dana sam shvatila da sam se zaljubila u njega. Bilo je obostrano", ističe Anastasia.

Nhuče Bahadur Amatja (76) i Rajvoti Devi Amatja (74) - Lalitpur, Nepal

Nhuče je imao 17, a Rajvoti 15 godina kad je njihov bar dogovoren prije 59 godina. "Po prvi put sam vidio Rajvoti u mojoj kući nakon što smo zvanično vjenčani, za vrijeme ceremonije njeno lice je bilo prekriveno velom.", kaže Nhuče.

Kazuhiko Kobajaši (80) i Mieko Kobajaši (73) - Tokio, Japan

"Upoznao sam je prije 55 godina, učila je sa mojom sestrom. Jednog dana je došla kod nas i svidjela mi se jer je bila jako šarmatna. Nakon toga sam je zvao svakog dana. U početku nije bila zainteresovana, ali sam vremenom prenio moju strast na nju. Na prvom sastanku sam je čekao sat vremena. Ispalo je da su je majka i sestra savjetovale da namjerno zakasni kako bi vidjela da li sam ozbiljan. Vjenčali smo se na dan ceremonije otvaranja Olimpijade u Tokiju.", zaključio je Kazuhiko. 54 godine je prošlo od tada.

Koja je vaša ljubavna priča?

Bonus video: