SAVJETI STRUČNJAKA

Dugo sJedenje na toaletu može biti veoma pogubno po zdravlje

77 pregleda 0 komentar(a)
toalet papir, Foto: Shutterstock
toalet papir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2018. 10:38h

Ukoliko imate naviku da se igrate sa svojim mobilnim telefonom dok sjedite na toaletu, ova priča bi možda mogla da vas ubijedi da to više nikada ne činite.

Jedan Kinez iz Džungšana, grada u pokrajini Guangdong, završio je u bolnici nakon što je, posle dužeg sjedenja na klozetskoj šolji, zadobio prolaps rektuma (ispadanje rektuma u analni kanal ili kroz njega).

On je, po prijemu u bolnicu, doktorima rekao da je 30 minuta pokušavao da obavi veliku nuždu i da je, za to vreme, igrao igrice na svom pametnom telefonu.

Prema rečima dokotora Su Dana, nesrećni čovek je imao prolaps rektuma u dužini od 16 centimetara, što mu je nakon gastrointestinalnog hirurškog zahvata uspješno uklonjeno.

"Pacijent je imao prolaps rektuma od svoje četvrte godine, ali se otok ranije povlačio sam od sebe. Kako se, međutim, proteklih godina nije liječio, stanje se veoma pogoršalo", izjavio je doktor Dan.

Do prolapsa dolazi kod ljudi koji imaju labav mišić sfinkter, što može biti izazvano povredom, hroničnom konstipacijom, infekcijom, pojavom parazita u gastrointestinalnom traktu ili oštećenjem nerava. U takvoj situaciji, rektum se "otkači" i bukvalno ispadne kroz anus.

Ovo problematično stanje pogađa dvoje na svakih sto hiljada ljudi. Najčešče se javlja kod osoba starijih od 50 godina i češče je kod žena nego kod muškaraca, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas