O malim ljudima i njihovim borbama

"Krivica" je priča "o malim, običnim ljudima, njihovim željama, borbama, ciljevima, naizgled malim i nebitnim, ali njima veoma važnim“
60 pregleda 0 komentar(a)
predstava Krivica, Foto: Dragana Šćepanović
predstava Krivica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.02.2018. 09:28h

Nakon što je premijerno odigrana 29. januara na festivalu "Makado" u Kulturno infomativnom centru (KIC) "Budo Tomović", predstavu "Krivica" vidjela je i kolašinska publika.

Toj drami s prizvukom crne komedije, po tekstu Nebojše Romčevića, igraju Anđelija Rondović i Đorđije Tatić. Dvoje glumaca bili su zaduženi i za režiju, scenografiju i kostim.

"Krivica" je priča "o malim, običnim ljudima, njihovim željama, borbama, ciljevima, naizgled malim i nebitnim, ali njima veoma važnim“. Gordana, čiji lik tumači Rondović i Braco, kojeg glumi Tatić, pokušavaju da započnu novi život.

Gordana, preispitujući svoje, i prošle i sadašnje odluke, sastavlja parčad prošlog života u kojem je njen muž izvršio samoubistvo. Pokušaji da ponovo oformi porodicu sa svojim ljubavnikom biće osujećeni zbog griže savjesti i osjećaja krivice.

"U ovoj drami su učitani porodični odnosi koji su bili nekada a i sada su, okruženja veoma slična ili identična u kojima smo i sami rasli ili smo bili svjedoci istih, tu smo tražili materijal za građenje svojih likova i predstave. Porodice u kojima niko nije kriv, svi se na neki način vide krivcima za nešto, preispituju se, analiziraju. Povređuju i sebe i drugoga nesmotreno, i na kraju donesu pogrešnu odluku“, rekao je Tatić nakon premijere pred sugrađanima.

Objašnjava da je "prvi i osnovni problem kada glumci i igraju i režiraju predstavu, jeste nedostatak tog 'trećeg oka', to jest, reditelja“. Zbog toga su im pomagali Zoran Rakočević i glumica Marija Đurić.

“To su nataložena iskustva, posmatranja majki oko sebe, uključujući i moju majku i sestru, sa svojom djecom. Kao posljedica toga, u glumačkom istraživanju, zaokružena je uloga Goce. Željela sam da se žene poistovjete sa Gocom i dožive katarzu, da pomisle da nekad nije sebično misliti i uraditi nešto za sebe“, kaže Rondović.

Postavku predstave pomogla je Opština Kolašin, a plakat za komad je osmislio Srđa Dragović.

Bonus video: