Kremlj želi da ćutim: Ruski sportski zviždač tvrdi da mu je život ugrožen

"Postoje infomacije koje govore da mi je život u opasnosti i da su preduzete mjere da se to spriječi", kazao je Rodčenkov
59 pregleda 1 komentar(a)
rodčenkov, Foto: Reuters
rodčenkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2018. 14:04h

Grigorij Rodčenkov, bivši visoki službenik u ruskoj ant-doping agenciji, kazao je da je njegov život u opasnosti, zbog toga što je otkrio "tajnu" o masovnom i sistemskom dopingu sportista iz Rusije.

Njegovo svjedočenje bilo je jedan od ključnih dokaza na osnovu kojih je Međunarodni olimpijski komitet suspendovao Rusiju za Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, a dozvolio samo "čistim" sportistima da nastupaju pod olimpijskim obilježjima.

"Kremlj želi da ućutim", rekao je Rodčenkov, koji dvije godine živi u Americi.

On je ofarbao kosu i pustio brkove iz, kao je rekao, bezbjednosnih razloga.

"Postoje infomacije koje govore da mi je život u opasnosti i da su preduzete mjere da se to spriječi", kazao je Rodčenkov.

On je ponovio da vjeruje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin bio svjestan šta se događa i da je znao za masovni doping, iako Kremlj to uporno negira.

Putin je više puta kazao da je Rodčenkov "pod kontrolom američkih tajnih službi".

"Nisam lažljivac - nisam smio da govorim istinu u Rusiji, ali sada govorim istinu", rekao je Rodčenkov.

Ruski sportisti osvojili su 13 zlatnih medalja na ZOI u Sočiju, a Rodčenkov je tvrdio da su pet najsjajnijih odličja uzeli dopingovani sportisti.

Aleksandar Legkov (kros kantri), Aleksandar Tretjakov (skeleton) i ruski bob četverac ostali su bez medalje, ali su Legkovu i Tretjakovu vraćena odličja, nakon što je njihova žalba Međunarodnom sportskom sudu u Lozani usvojena.

Bonus video: