Pobuna mornara je biljeg naše prošlosti

Prije otvaranja izložbe položen je vijenac na spomenik mornarima, strijeljanim prije 100 godina u Škaljarima
75 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Aleksandar Bogdanović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 12.02.2018. 10:34h

Izložbu “Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018”, u Istorijskom arhivu Kotor, otvorio je juče ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Prije izložbe položen je vijenac na spomenik strijeljanim mornarima u Škaljarima, na kojem je konzervatorske radove sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

“Pobuna mornara, čiju stogodišnjicu obilježavamo i ovom izložbom, kao znamenit biljeg naše prošlosti, sa današnje tačke gledišta je neraskidiva nit onoga što možemo nazvati kanonom naše slobodarske tradicije, što počiva na brojnim primjerima hrabrosti, patriotizma i otpora. Ovom prilikom želim da odam posebno priznanje onima koji su uspjeli da sačuvaju Bokeljsku mornaricu i sjećanje na Pobunu mornara, a naročito na njene strijeljane vođe: Františeka Raša, Antona Grabara, Jerka Šišgorića i Mata Brničevića”, kazao je ministar i naglasio da očekuje da će naučnici i stručnjaci i dalje istraživati ovaj događaj. Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović rekao je da je u pitanju, i danas, veliki događaj koji je ostavio pečat na društvena i politička dešavanja.

“Ovaj veliki događaj, o kome su pisane knjige i snimani filmovi, je oduvijek bio zanimljiva tema za istoričare i ostao je do danas aktuelan za ponovno preispitivanje svih onih činjenica na osnovu kojih su napisana brojna istoriografska djela. Tematika postavke izložbe koja je upriličena vraća nas u vrijeme velikih i burnih previranja, vrijeme u kojem je sazrijevala ideja najvećeg čovjekovog ostvarenja - slobode, za koju se ljudskim životima plaćala i njena najveća cijena”, kazao je Radulović.

Sadržaj izložbe predstavila je načelnica odjseka “Istorijskog arhiva” Kotor Snežana Pejović. Ona je detaljnije predstavila njen koncept i sadržaj i navela:

“Arhivska dokumenta i muzejski predmeti, kao opipljiva svjedočanstva o prošlosti, uz sve ostalo, treba da nas podsjete, nauče, da istorijski događaju nijesu crno-bijeli, već da u svakom od njih postoji ono što je između”.

Admiral Bokeljske mornarice prof.dr Antun Sbutega govorio je o svojim najranijim sjećanjima na priče učesnika u ovom događaju.

“Don Niko Luković je kao mladi sveštenik bio mobilisan kao vojni kapelan austrougarske vojske i imao je dužnost da provede zadnji dan sa mornarima osuđenim na smrt, Františekom Rašom, Antonom Grabarom, Matom Brničevićem i Jerkom Šišgorićem, da ih ispovijedi i duhovno pripremi za smrt i prati na strijeljaje. Posebno su me tada impresionirali detalji sa strijeljanja kada je njihova krv poprskala svešteničko ruho don Nika”, prisjetio se.

Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru oblježavanja jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Bonus video: