Otvorena izložba o pobuni mornara u Boki

Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2018. 15:50h

Izložba "Pobuna mornara u Boki kotorskoj 1918-2018" otvorena je danas u Istorijskom arhivu Kotor.

Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru obilježavanja jubileja, stotinu godina od pobune mornara u Boki kotorskoj.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je otvarajući izložbu istakao da je pobuna mornara, sa današnje tačke gledišta, neraskidiva nit onoga što može nazvati kanonom slobodarske tradicije, što počiva na brojnim primjerima hrabrosti, patriotizma i otpora.

“Zbog toga, ovom prilikom želim da odam posebno priznanje onima koji su, bez obzira na nerijetko problematične istorijske okolnosti, uspjeli da sačuvaju Bokeljsku mornaricu i sjećanje na Pobunu mornara, a naročito na njene strijeljanje vođe - Františeka Raša, Antona Grabara, Jerka Šišgorića i Mata Brničevića", rekao je Bogdanović, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

On je naveo da postoji dosta istorijskih podataka i dokaza o Pobuni mornara i njihovom stradanju, o mjestu i ulozi ovog događaja u Prvom svjetskom ratu i kasnije u svim borbama za slobodu i domovinu.

“Zato sam siguran da će vrijedni naučni i stručni pregaoci, koji se bave ovom tematikom, istraživati i objavljivati rezultate svoga rada i dalje”, dodao je Bogdanović.

To, kako je rekao, nije samo puka briga o faktografiji, već predstavlja i bitan proces njene ugradnje u duhovne i identitetske temelje.

“Moramo znati da će ti temelji biti trajni samo ako čuvamo sjećanja, kako ona iz svog najužeg okruženja tako i ona sa cijelog prostora Crne Gore, prostora suživota kulturnih, etničkih i konfesionalnih različitosti," istakao je Bogdanović.

Direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović rekao je da je pobuna mornara oduvijek bila zanimljiva tema za istoričare i da je taj događaj ostao je do danas aktuelan za ponovno preispitivanje svih onih činjenica na osnovu kojih su napisana brojna istoriografska djela.

On je kazao da tematika postavke izložbe vraća u vrijeme velikih i burnih previranja, vrijeme u kojem je sazrijevala ideja slobode, za koju se ljudskim životima plaćala i njena najveća cijena.

Načelnica odjseka Istorijskog arhiva Kotor, Snežana Pejović, rekla je da izložbe ovog tipa uvijek predstavljaju pokušaj kulturnih poslenika koji brinu o kulturnom nasljeđu, da vjerno, dokumentovano, širokoj javnosti dočaraju značajne događaje iz prošlosti.

“Arhivska dokumenta i muzejski predmeti, kao opipljiva svjedočanstva o prošlosti, uz sve ostalo, treba da nas podsjete, nauče, da istorijski događaju nijesu crno-bijeli, već da u svakom od njih postoji ono što je između", istakla je Pejović.

Bogdanović je prije otvaranja izložbe prisustvovao polaganju vijenaca na spomenik strijeljanim mornarima u Škaljarima, na kojem je konzervatorske radove sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Galerija

Bonus video: