Rus posvetio medalju suspendovanim zemljacima: MOK odmah pokrenuo istragu

Elistratov je bio treći u brzom klizanju, a nakon trke medalju je posvetio svojim zemljacima koji su, kako je rekao, suspendovani sa Igara na "tako težak i nepravedan način"
1 komentar(a)
elisttatov, Foto: Reuters
elisttatov, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2018. 12:44h

Semen Elistratov osvojio je prvu medalju za tim koji se zvanično zove Olimpijski sportisti iz Rusije (OAR) i odmah se našao pod istragom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Elistratov je bio treći u brzom klizanju, a nakon trke medalju je posvetio svojim zemljacima koji su, kako je rekao, suspendovani sa Igara na "tako težak i nepravedan način".

Rusija je suspendovana sa Olimpijskih igara, ali 169 sportista se takmiči u Pjongčangu kao neutralni sportisti pod imenom i obilježjima Olimpijski tim iz Rusije.

"Teško mi je bilo da zaustavim suze. Poslije svega što se događalo i svega što je snašlo ruski sport, svaka medalja je veliki uspjeh. Ovo je medalja za sve one momke i djevojke koji su na težak i nepravedan način eliminisani sa Igara", rekao je Elistratov, bronzani na 1.500 metara.

Njegovi komentari su, međutim, izazvali pažnju MOK-a, koji je pokrenuo istragu i sada se odlučuje da li je u pitanju "politička izjava".

U odluci MOK-a o suspenziji navodi se, između ostalog, da je zabranjen svaki javni nastup koji ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnim simbolima.

Bonus video: