Što je zbilja - javni interes?

Na javnoj raspravi, u okviru drugoga od moja dva istupa, konstatovao sam da bi uloga Sekretarijata morala biti u balansiranju privatnog ili posebnog (partikularnog) interesa i javnog interesa - a onda mi je gospodin sekretar Marković - na moje veliko zaprepaštenje - postavio pitanje - Što je to javni interes?
402 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Popović, Javna rasprava kasarna Morača
Pavle Popović, Javna rasprava kasarna Morača
Ažurirano: 10.02.2018. 19:43h

Puk koji se nalazio u tminama vidio je svjetlost veliku; za one koji se nalaziše u sjeni zemlje smrti jedna je svjetlost sinula. (Matej 4,16)

Ako se u nešto možete pouzdati ovih dana, ovih mjeseci, ovih godina - onda je to deveta strana ART Vijesti. A da bi deveta strana funkcionisala baš kako treba, od osobite su mi važnosti povremeni uvidi u realne kapacitete javnosti - stručne javnosti, u prvom redu - da se odredi prema tzv. gorućim pitanjima. Jedno od pitanja koja nesumnjivo spadaju u red gorućih je i prostor bivše Kasarne Morača u Podgorici. Otud i moja apsolutna riješenost da se pojavim na Centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu UP "Kasarna Morača". Moja odanost tzv. javnom interesu ne poznaje granice itd.

Rasprava je održana 1. februara - i bila je to - vele ovi iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada - najposjećenija javna rasprava o jednom planskom dokumentu u posljednje vrijeme - ma što to značilo. Mi što pretprošloga četvtka nismo imali pametnijega posla - mi koji smo se igrom slučaja zadesili u multimedijalnoj sali na drugom spratu Skupštine Glavnoga grada (Njegoševa br. 20) - i to baš usred radnog vremena - od 13 sati pa nadalje - prisustvovali smo nečemu što se bez zazora može nazvati istorijskom javnom raspravom.

Usporedbe radi, na Centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu Detaljnog urbanističkog plana "Nova varoš 2", Podgorica - koja je održana 25. januara u multimedijalnoj sali KIC Budo Tomović - pojavile su se samo dvije osobe. Baš me zanima koliko će se ljudi pojaviti na Centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu programa uređenja prostora Glavnog grada Podgorice za 2018. godinu - koja će se održati 16. februara - narednoga petka - opet u KIC "Budo Tomović" - vjerovatno u pomenutoj multimedijalnoj sali - sa početkom u 12 sati.

Rasprava o Nacrtu UP "Kasarna Morača" jeste bila zabavna - u mjeri u kojoj zabave te vrste mogu biti zabavne, dodao bi cinik. Moj doprinos opštoj stvari je ipak bio vrlo skroman - jedva da je bio vrijedan pomena. Osjetio sam da izazov mnogostruko nadilazi moje snage. Ako na listi naslovljenoj "Planski dokumenti u izradi" imamo 68 planskih dokumenata u ovom sudbonosnom trenutku (lista se nalazi na adresi: sekretarijat-za-plurzs.podgorica.me) - onda su vam sasvim jasne razmjere problema. A jasno vam je i koliko smo u stanju, kao pojedinici, da utičemo na bilo što. Grad PG mi je svjedok. Ipak je nemoguće, čak i uz najbolju volju, ne primijetiti što se dešava u prostoru oko nas - i ne konstatovati da je to posljedica naše planerske i urbanističke prakse.

OK, što se tiče organizacije Centralne javne rasprave o Nacrtu UP "Kasarna Morača", konstatovao bih da nije bilo ozvučenja u sali - što je veliki propust - i da je sala bila pregrijana - što je dobrim dijelom uticalo da i atmosfera u sali bude pregrijana.

Raspravi je prisustvovalo nekih pedesetak ljudi, ako izuzmemo predstavnike medija. Neki od govornika su bili vrlo konstruktivni - svaka im čast - ali je ipak bilo neuporedivo više onih, uključujući i mene, koji su govorili iz srca (junačkoga) - što će reći da nije falilo političarenja i pripadajućeg mu patosa.

Opšti utisak bi bio da su svi govornici, redom - a za pretpostaviti je i većina prisustnih - ako izuzmemo predstavnike lokalne samouprave (tzv. nosioca pripremnih poslova) i predstavnike obrađivača - oštro osudili predlog (iznijet u formi nacrta) da se na lokaciji bivše Kasarne Morača - na lijevoj obali Morače, sjeverno od Bulevara Ivana Crnojevića, zapadno od Ulice Vaka Đurovića, sve do Hotela Ambasador - izgradi oko 150.000 m2 (BRGP) novoga prostora - poglavito stanova (skoro 60 posto ukupne BRGP otpada na stanove). Ako je jedan od govornika iznio tačne podatke - onda je Nacrtom UP Kasarna "Morača" predviđen novi Blok V, otprilike, na tri puta manjoj površini uz Moraču.

Dakle, planski dokument naslovljen Nacrt UP "Kasarna Morača" doživljavam kao tešku uvredu - prvenstveno na račun građana Glavnog grada, a zatim i na račun kukavne struke ugašene. Serviran nam je planski dokument koji u tolikoj mjeri favorizuje interese podnositelja inicijative za njegovu izradu - riječ je o privrednom subjektu "A Nekretnine" d.o.o. iz Podgorice - da je svaka kritika zapravo besmislena - pogotovo ako imamo u vidu da je upravo pomenuti subjekat izdvojio finansijska sredstva potrebna za izradu planskog dokumenta i pripremne poslove - u visini 25.000 eura.

Predstavnik A Nekretnine nije učestvovao u raspravi održanoj u pretprošli četvrtak u multimedijalnoj sali Skupštine Glavnog grada - ostao je iza zavjese, što bi se reklo. Ne kažem da gospodin Oliver Marković, v.d. sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Glavni grad Podgorica, i gospođa Zorica Rakčević, njegova desna ruka - nisu uložili maksimalne napore da se ne osjeti odsustvo predstavnika A Nekretnine - ali stoji da je mnogo toga što je rečeno na raspravi išlo na račun pomenutog subjekta - i da je mnoštvo pitanja ostalo da visi u vazduhu, jer nije bilo nikoga ko bi direktno zastupao A Nekretnine.

Inače, Odluka o izradi Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Kasarna Morača", u Podgorici - donijeta je 26. avgusta davne 2016. U Obrazloženju odluke lijepo piše:

"Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata ("SL CG", br. 51/08, 40/10, 34/11, 40/11, 47/11, 35/13, 39/13 i 33/14), propisano je da se uređenje prostora zasniva na načelu usaglašavanja interesa korisnika prostora i prioriteta djelovanja u prostoru i privatnog interesa, ali ne na štetu javnog interesa".

Na javnoj raspravi, u okviru drugoga od moja dva istupa, konstatovao sam da bi uloga Sekretarijata morala biti u balansiranju privatnog ili posebnog (partikularnog) interesa i javnog interesa - a onda mi je gospodin sekretar Marković - na moje veliko zaprepaštenje - postavio pitanje - Što je to javni interes?

Ubijeđen sam da ni najstariji Podgoričani ne pamte kada je - i da li je ikada - podgorički/titogradski sekretar za urbanizam postavio nekome to pitanje. To je kao da vas Amfilohije pita što je Bog. Nisam bio načisto - a nisam ni sad - da li mi je sekretar uputio to pitanje da bi provjerio moje poznavanje problematike - ili je zaboravio što je javni interes , pa je htio da ga podsjetim. Nije me pitao što je privatni interes - to mu je valjda jasno.

Dakle, javni interes je sve ono što se se planira ili se radi u korist cijeloga društva - u korist opšteg dobra. Graditi stanove na lijevoj obali Morače, zapadno od Ulice Vaka Đurovića - nije u javnom interesu. Urediti park na lijevoj obali Morače, na čitavom potezu od Mosta Milenijum do Vezerivoga mosta, zapadno od Ulice Vaka Đurovića - bilo bi u javnom interesu - ali bi se to kosilo za interesima A Nekretnine - firme koja posjeduje nekih 15 posto zemljišta u zahvatu Nacrta UP Kasarna "Morača" - tako da je, kao i uvijek, suština u balansu.

Konsultovao sam i pomenuti Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata - koji nije više na snazi, treba naglasiti - i ustanovio da ne daje eksplicitnu definiciju javnog interesa.

A što se tiče freškoga Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata...

OK, o tome u sljedećem broju.

Bonus video: