Diplomatski skandal na Igrama zbog - mobilnih telefona

Organizatori su predvidjeli da svaki od oko 4.000 sportista koji učestvuju na ZOI dobije na poklon Samsungov smartfon Galaxy Note8 vrijedan 1.100 dolara, ali se pokazalo da su svi dobili skupocjene telefone, osim sportista iz Irana i Sjeverne Koreje
8 komentar(a)
iran, Foto: Reuters
iran, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2018. 20:15h

Na dan svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu izbio je i prvi skandal koji je čak završio i diplomatskom notom.

Naime, organizatori su predvidjeli da svaki od oko 4.000 sportista koji učestvuju na ZOI dobije na poklon Samsungov smartfon Galaxy Note8 vrijedan 1.100 dolara, ali se pokazalo da su svi dobili skupocjene telefone, osim sportista iz Irana i Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

U četvrtak uveče je čak i južnokorejski ambasador pozvan u iransko ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu, gdje je morao da objašnjava zašto iranski sportisti nisu dobili telefone. Mediji su javili da takmičari iz Sjeverne Koreje i Irana nisu dobili poklone, jer su te zemlje pod sankcijama Ujedinjenih naroda, te da bi to bilo kršenje rezolucije UN-a.

Iranci su potom prozvali južnokorejskog proizvođača elektronske opreme Samsung, kao krivca zbog čega četvoro iranskih sportista nisu dobili smartfon, navodi Hina.

"Ako se Samsung ne izvini za ovaj neželjeni događaj, to će umnogome utjecati na odnose Samsunga sa Iranom", kazao je portarol iranskog ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi.

Samsung se oglasio saopštenjem da je za distribuciju poklona zadužen isključivo Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a MOK je potom obećao da će i Sjevernokoreanci i Iranci dobiti telefine, s tim da su sjevernokorejski sportisti "zamoljeni" da uređaje ne nose sa sobom u domovinu.

Prije ceremonije otvaranja Organizacioni odbor Igara u Pjongčangu (POCOG) i zvaničko se izvinio iranskim sportistima.

Bonus video: