UP: Policajac koji je u januaru dovezao dječaka u bolnicu, nije znao da je povreda nastala iz nasilja

R.S. je, kako su naveli, ostao u Dječjoj bolnici dok je dijete pregledano, a nakon izvršenog pregleda ljekari koji su izvršili pregled nijesu mu kazali niti ukazivali na to da je povreda djeteta nastala nasilnim putem
8 komentar(a)
Nermin Šišić, Foto: Savo Prelević
Nermin Šišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2018. 17:36h

Centru bezbjednosti (CB) Podgorica do 4. februara nije prijavljivano nasilje nad dječakom koji je dan kasnije preminuo u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopšteno je iz Uprave policije.

„CB-u Podgorica, u periodu od 1. januara do momenta kad je penaestomjesečno dijete muškog pola primljeno u bolnicu 4. februara, nije prijavljivano nasilje u porodici nad ovim djetetom“, kaže se u saopštenju.

Osim toga, kako se navodi, Upravi policije nije podnijeta prijava od KCCG u vezi sa povredama koje su u Dječjoj bolnici u Podgorici konstatovane 6. i 7. januara, kada je dijete primljeno na pregled zbog hematoma na čelu.

„Takođe, očuh djeteta N.Š. (27) iz Tuzle, sa boravkom u Podgorici, prije događaja od 4. februara, kada je dijete primljeno u bolnicu sa vidnim povredama nastalim iz nasilja, nije privođen po bilo kom osnovu niti je protiv njega prije navedenog dana podnošena bilo kakva prijava CB Podgorica“, kazali su iz Uprave policije.

Oni su potvrdili da je komšija porodice preminulog dječaka, koji je 6. januara prebacio dijete i njegovog očuha N.Š. u bolnicu radi ukazivanja ljekarske pomoći, policijski službenik.

„Radi se o policijskom službeniku R.S. i, prema svim informacijama koje posjedujemo u ovom momentu, on je postupao savjesno jer nije znao da je povreda na čelu koju je dijete imalo nastala iz nasilja, niti su mu ljekari nakon što je prevezao dijete i potom ostao u Dječjoj bolnici dok je trajao pregled djeteta rekli da se radi o nasilnoj povredi“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Uprave policije, R.S. je tog dana, kada je prolazio pored kuće u kojoj je dječak živio, uočio da petnaestomjesečni dječak, koji se nalazio u dvorištu gdje se igrao a pored njega se nalazio očuh N.Š, ima hematom na čelu.

„R.S. je pitao N.Š. kako je dijete zadobilo povredu a on mu je odgovorio da je dijete palo preko ogradice i udarilo glavom u parket. R.S. je potom pitao N.Š. da li je djetetu ukazivana ljekarska pomoć na što mu je N.Š. odgovorio da dijete nijesu vodili ljekaru jer on i J.J, majka djeteta, nijesu imali čime da ga prevezu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se R.S. zatim ponudio da ih preveze do bolnice, i da je potom svojim vozilom odvezao N.Š. i petnaestomjesečno dijete u Dječju bolnicu radi medicinskog pregleda.

„Policijski službenik R.S u tom momentu nije mogao da zna kako je nastala povreda na čelu djeteta niti je on stručno lice koje može da kvalifikuje uzrok hematoma koji je dijete imalo, a ponudio se da preveze dijete do bolnice iz humanih razloga odnosno kako bi mu se ukazala pomoć zbog povrede“, kazali s iz policije.

R.S. je, kako su naveli, ostao u Dječjoj bolnici dok je dijete pregledano, a nakon izvršenog pregleda ljekari koji su izvršili pregled nijesu mu kazali niti ukazivali na to da je povreda djeteta nastala nasilnim putem.

„S obzirom da ništa nije ukazivalo na sumnju da se radi o nasilju, R.S. nije imao osnova da događaj prijavi policiji. Policiji ovaj događaj tada nije prijavio ni Klinički centar“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave policije naglašavaju da je prva prijava koju su dobili u slučaju nasilja nad petnaestomjesečnim djetetom bila 4. februara od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dana kada je djetetu ukazana medicinska pomoć usljed povreda sa vidljivim tragovima nasilja od kojih je sjutradan, kako se sumnja, preminulo.

Policija je, kako su naveli, od momenta saznanja za događaj intenzivno radila na njegovom rasvjetljavanju, a službenici CB Podgorica su uhapsili N.Š. zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo, dok je majka djeteta, J.J. (33) uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo kršenje porodičnih obaveza.

Bonus video: