Ljekari nijesu mogli da zaključe da je dijete zlostavljano

Iz KCCG su kazali da su “postojeće povrede odgovarale opisanom nastanku, kako su to ljekarima prezentovali pratioci koji su doveli pacijenta na pregled”
161 pregleda 38 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2018. 15:06h

Ljekari na osnovu kliničke slike maloljetnog P.J. u januaru nijesu mogli da zaključe da je dijete bilo fizički zlostavljano, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Iz te ustanove kazali su da je Komisija za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga KCCG danas na sjednici analizirala medicinsku dokumentaciju, sada pokojnog dječaka, kao i odluke i radnje u toku njegovog liječenja.

“Nakon uvida u ljekarske izvještaje i pojašnjenja dobijenih od ordinirajućih ljekara, Komisija je zaključila da prilikom prijema i tretmana P.J. u KCCG su preduzete sve radnje u vidu pregleda i radiološke dijagnostike, dok se iz kliničke slike nije moglo zaključiti da ima elemenata nasilja nad pacijentom”, saopštili su.

Iz KCCG su kazali da su “postojeće povrede odgovarale opisanom nastanku, kako su to ljekarima prezentovali pratioci koji su doveli pacijenta na pregled”.

Maloljetni P.J. preminuo je u ponedjeljak od povreda koje mu je zadao očuh Nermin Šišić.

Osumnjičena Jelena Jovović priznala je tužiocu da je znala da je njen nevjenčani suprug više mjeseci svakih nekoliko dana fizički tukao njenog sina P.J., jer mu je smetao njegov plač.

Ona je, kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, tužiocu kazala i da je početkom januara kada se vratila iz prodavnice na glavi djeteta vidjela povrede, ali da joj je Šišić kazao da se dijete “udarilo u parket”.Osumnjičena tvrdi da je tada Šišiću rekla da to nije od pada na parket, već da je on udario dijete. Rekla je da je "nakon nekoliko dana Šišić odveo dijete kod ljekara sa komšijom S.R."

Centar za ženska prava prekjuče je obavijestio Klinički centar (KC) i Ministarstvo zdravlja da je, prema prijavama, Šišić 6. januara u pratnji komšije doveo u Dječju bolnicu petnaestomjesečnog P. J., koji je imao povrede ispod očiju.

Da je petnaestomjesečni dječak, koji je u ponedjeljak preminuo od posljedica batina očuha, u januaru bio u KCCG, potvrdila je juče i direktorica te ustanove Zorica Kovačević.

Ona je juče kazala da je P.J. 6. i 7. januara primio adekvatnu zdravstvenu njegu.

Nerminu Šišiću i Jeleni Jovović određen je pritvor do 30 dana.

Za ubistvo dječaka Šišiću prijeti kazna zatvora od 40 godina, dok majka može biti osuđena do osam godina robije, zbog zbog krivičnog djela "kršenje porodičnih obaveza".

Bonus video: