Radio-drama "Dobra voda" pretpremijerno izvedena u Bijelom Polju

Na talasima RCG drama “Dobra voda” biće emitovana 13. februara u 16 časova
403 pregleda 1 komentar(a)
Dobra voda, drama, Foto: Jadranka Ćetković
Dobra voda, drama, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.02.2018. 12:01h

“Dobra voda”, poetska radio-drama Ćamila Sijarića, autorski projekat Mirsada Rastodera pretpremijerno je izvedena preksinoć u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Drama je, po stihovima slavnog pisca urađena u formi razgovora nekolicine planinara, koji su se u jednom od predaha zatekli pored izvora, a spontano poigravanje poznatim stihovima uslijedilo je nakon zadivljenosti ljepotom.

Kroz te stihove počinju da otkrivaju simfoniju života, jezika i mudrosti, koja blista savršenom jednostavnošću.

Otvarajući premijeru, urednica kulturno-umjetničkog programa Radija Crne Gore (RCG) Jadranka Prelević kazala je da je razlog dolaska u Bijelo Polju bio želja da se približe Bihoru, Šipovicama, pa tako i Ćamilu, jer se najbolje u tom kraju mogu razumjeti poruke radio-drame ,,Dobra voda.

Direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Abaz Dizdarević kazao je da vraćanje radio-drami govori o tome koliko je savremena naša, ali i globalna umjetnost izolovanja od nečeg što ima svoje trajanje i vrijednost.

“U drami sam otkrio nešto kantovsko, jer kao u slikarstvu što Kantov ram napravi obličje ili formu onog što galeristi urede određenim ramom i što bude sputano u toj formi ,tako i ova radio drama ima svoju snagu u onome što je nedorečeno, odnosno nedovizuelizovano”, kazao je Dizdarević.

Cilj drame, kako je objasnio autor Rastoder, je da proizvede slike kod publike, da probudi nešto uspavano ali i da poeziju uvede u prirodu, ono što je bilo izvorište Ćamilove inspiracije - voda, šuma, ljudi.

“Ćamil nas je mnogo puta opominjao da se treba vraćati izvoru, i iz njega crpiti ono što je najbolje da bi napredovali i tražili sebe u novom vremenu, tako da se nadam da smo radio-dramom pokušali da makar dotaknemo svu tu čaroliju i mudrost”, kazao je Rastoder.

Za glumca Bjelopoljskog porozišta Izeta Mulabegovića igranje u radio-drami je bilo ostvarenje dugogodišnje želje da se okuša i u toj formi.

“Za mene je ovo bio veliki izazov. Ovo je tetar poezije koji je izuzetno teško raditi, stih pretvoriti u priču. Ipak, uz tonsku montažu i profesionalan pristup reditelja napravljen je pravi poduhvat”, kazao je on.

Pored Mulabegovića, u drami su igrali Ismet Šljuka, Marija Đurić, Emir Ćatović, Mirza Luboder, Vule Marković, Slađana Bubanja, Miodrag Bubreško, Slavenka Makočević, Omar Bajramspahić.

Na talasima RCG drama “Dobra voda” biće emitovana 13. februara u 16 časova.

Bonus video: