Bezbjednost podataka na internetu

Mnoge kompanije koje srijećemo na internetu prikupljaju naše podatke i prodaju ih nekim trećim licima. Usljed sve većih zloupotreba naših ličnih podataka, koji se prikupljaju i prodaju trećim licima, javlja se i potreba veće zaštite istih. Kako to učiniti pogledajte u novoj epizodi U mreži u nedjelju od 21.25h
61 pregleda 0 komentar(a)
U mreži- bezbijednost, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
U mreži- bezbijednost, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.02.2018. 11:02h

Svakodnevno slušamo o brojnim prednostima, ali i opasnostima koje vrijebaju u sajbersvijetu. Internet je znatno olakšao mnoga krivična djela koja srijećemo i u „analognom“ prostoru – prevare, pljačke, krađu identiteta i slično. Međutim, nove tehnologije donijele su i neke specifične načine povreda prava, koje ranije nismo poznavali. Na udaru su naš identitet, reputacija, bankovni račun, ali i čitavi komunalni sistemi koji su u međuvremenu digitalizovani.

U ovoj epizodi razgovaramo o rizicima na internetu i zaštiti naše bezbjednosti. Sagovornici će nam objasniti zašto je važno imati kvalitetne lozinke, šta znači dvostepena verifikacija i kako se održava „digitalna higijena“.

Živimo u doba najveće medijske i informatičke revolucije ikada. Na samo klik od nas nalaze se mnogi medijski kanali, sadržaji, aplikacije. Danas komuniciramo nikad brže i nikad jeftinije. Cio svijet se ubzao i smanjio zahvaljujući digitalnim tehnologijama. Na njihovim mogućnostima izrasle su neke od najvećih kompanija, kao što je Fejsbuk.

Sve one stvari za koje mislimo da su besplatne na internetu često zapravo i nisu, jer mi našim posjetama raznim sajtovima omogućavamo prikupljanje informacija o nama, koje ti sajtovi prodaju određenim trećim licima.

Imamo dva rješenja zaštite od zloupotreba naših informacija. S jedne strane možemo da prestanemo da koristimo te aplikacije, ali je problem što je nemoguće zamisliti život na internetu bez gugla, a s druge strane je bitno da razumijemo rizike i da pronađemo neke vrste zamjena koje su možda bezbjednije i malo komlikovanije za korišćenje ali nam pružaju veću bezbjednost.

Kako i na koji način možemo da zaštitimo naše podatke na internetu pogledajte u novoj epizodi U mreži na TV Vijesti u nedjelju od 21:25h.

Bonus video: