Ovo je najzdravija namirnica na svijetu: Snižava pritisak, sprečava srčani i moždani udar

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova
604 pregleda 12 komentar(a)
urme, Foto: Shutterstock
urme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2018. 09:00h

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega mnogi kažu da je to najzdravije voće na planeti. Gotovo da nema bolesti kod koje urme ne mogu da pomognu. 

Odličan izvor gvožđa 

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 g urmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 odsto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice. 

Zaustavljaju proliv 

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja proliva. Osim toga, urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije. 

Lijek za tvrdu stolicu 

Isto kao što zaustavljaju proliv, urme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD, urme se fabrički pakuju u male bočice kao ljekovi i prepisuju se za zatvor. 

Regulišu tjelesnu težinu 

Zbog visokog udjela hranljivih materija, urme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete urmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja urmi mogli da se ugojite. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cio dan. 

Snižava holesterol 

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti. 

Jačanje srca 

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz urmi, samljeti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce. 

Smanjuju krvni pritisak 

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezijuma dnevno, može smanjiti krvni pritisak. 

Štiti od moždanog udara 

Jedna od ključnih prednosti urmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 odsto. 

Povećava seksualnu izdržljivost 

Pregršt urmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro urme izmiksujte s mlijekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba pola, jer on jača tijelo i pojačava nivo energije, prenosi Super žena.

Preporučujemo za Vas