O optužbama protiv Mugoše 19. februara

Optužnica protiv Mugoše podignuta je zbog slučaja u javnosti poznatom kao “Carine”
16 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.02.2018. 06:40h

U podgoričkom Višem sudu za 19. februar zakazano je razmatranje optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Optužnica protiv Mugoše podignuta je zbog slučaja u javnosti poznatom kao “Carine”, a Specijalno tužilaštvo tereti ga za štetu od 6,7 miliona eura.

Mugoša je ovom slučaju jedini optuženi, a na teret mu se stavlja da je kao gradonačelnik zloupotrijebio službeni položaj i bez sprovođenja javne licitacije, neposrednom pogodbom, prodao gradsko građevinsko zemljište na Starom aerodromu kompaniji “Carine”, vlasnika Čedomira Popovića.

Istraga protiv bivšeg gradonačelnika pokrenuta je nakon što su vještaci napravili procjenu štete koja je nastala u tom poslu 2007. godine.

Tada je na javnoj licitaciji sporno zemljište ponuđeno za više od 13 miliona eura, ali je potom posebnom pogodbom “Carina” i Glavnog grada prodato Popoviću za samo dva i po miliona. Na kompaniju “Carine” prepisane su dvije parcele od 15 hiljada kvadrata.

Nakon toga, sud je naložio da Carine vrate zemljište, a glavni grad njima vrati pare, ali je Mugoša, krajem 2011. godine, ponovo donio odluku o prodaji ove zemlje “Carinama”, takođe za 2 i po miliona.

Tužilaštvo smatra da to nije smio da radi bez tendera.

Mugoša je početkom oktobra prošle godine saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, ali je pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Bonus video: