Simptomi raka dojke kod muškaraca

Ukoliko se rak otkrije na vrijeme, odnosno u ranoj fazi, oboljeli ima velike šanse za izliječenje
831 pregleda 2 komentar(a)
rak dojke, muškarac, Foto: Shutterstock
rak dojke, muškarac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2018. 07:37h

I pored toga što se rak dojke uglavnom vezuje za žene, od njega obolijevaju i muškarci. Iako je kod njih to veoma rijetko, simptomi opake bolesti veoma su slični onima kod žena.

Dok, u prosjeku, jedna od osam žena oboli od raka dojke, ta bolest bude dijagnostifikovana jednom od 870 muškaraca. Iako uglavnom pogađa starije od 60 godina, u veoma rijetkim slučajevima obolijevaju i mlađi muškarci.

Ukoliko se rak otkrije na vrijeme, odnosno u ranoj fazi, oboljeli ima velike šanse za izliječenje. Mnogi, međutim, odlažu odlazak kod ljekara, čak i ako uoče neki od simptoma.

Simptomi raka dojke kod muškaraca su:

- Kvržica na dojci - obično je tvrda, ne boli i ne pomijera se unutar grudi, - Bradavice okrenute na unutra, - Tečnost curi iz bradavice (tzv. pražnjenje bradavice) - može biti i pomiješana sa krvlju - Bol ili osip oko bradavice, koji ne prestaje - Koža oko bradavice postaje tvrda, crvena i otečena, Javljaju se mala ispupčenja u pazuhu (otečene žlijezde).

Iako je, kao što je već rečeno, pojava raka dojke veoma rijetka kod muškaraca, ukoliko primijetite ili sumnjate na neki od simptoma ili u porodici imate pretke ili srodnike (kako ženske, tako i muške) koji su oboljeli od raka dojke, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru.

Bonus video: